Aqqalu håber at blive Greenlands Strongest en dag – men han er for ung

Deltagere fra hele vestkysten skal konkurrere om titlen som Grønlands stærkeste mand, og blandt publikum er den 15-årige entusiast Aqqalu Lukassen.
Aqqalu Lukassen er selv vægtløfter. Han har allerede øvet sig i dødløft, squats og bænkpres. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
14. oktober 2023 11:48

Dødløft og sække på 140 kilo, som skal løftes så mange gange som muligt i løbet af et minut.

Det er nogle af de dicipliner, som der dystes i ved dagens konkurrence om, hvem der er Grønlands stærkeste mand. Konkurrencen holdes af Fitness.gl, og hedder Greenlands Strongest.

Der er deltagere fra Uummannaq, Aasiaat, Ilulissat, Nuuk og, som noget nyt, Qaqortoq.

Men 15-årige Aqqalu Lukassen fra Ilulissat må nøjes med at stå blandt publikum i år.

Han drømmer om en dag at deltage ved konkurrencen, men der er ikke nogen i hans aldersgruppe at konkurrere med. Derfor er Aqqalu Lukassen sammen med sin far rejst til Nuuk torsdag i denne uge.

- Det er vores interesse, min far og jeg. Det var vigtigt for os at følge konkurrencen på tæt hold, siger han til KNR.

Aqqalu Lukassen er selv vægtløfter og startede træningen, da han var 13 år gammel. Han har allerede øvet sig i dødløft, squats og bænkpres, som er blandt discipliner, der konkurreres i ved Greenlands Strongest.

Aqqalu Lukassen træner sammen med sin far. De begyndte, da han var 13 år. Foto © : Privatfoto.

Hans interesse startede, da han var yngre.

- Jeg interesserede mig allerede for det som lille. Det er nok primært fordi, at jeg fulgtes med min far i idrætshallen, siger Aqqalu Lukassen.

Han planlægger allerede nu at stille op til Greenlands Strongest næste år.

- Når jeg har trænet de discipliner, som der konkurreres i, er det sandsynligt, at jeg vil søge om at deltage i næste års konkurrence.

Meget lige felt

Aqqalu Lukassen er ikke den eneste, som drømmer om titlen som Grønlands stærkeste.

I mange år var Kim Ujarak Grønlands stærkeste mand. Men sidste år måtte han overlade titlen til den dengang 29-årige Juulunnguaq Vetterlain på grund af en skade.

Og ifølge arrangør for årets event Allan Juhl er Kim Ujarak stadig ude med en skade, og det betyder, at der er lagt op til en meget spændende konkurrence.

- Det er meget spændende i år, fordi der er så meget lighed mellem deltagerne, forstået på den måde, at Kim stadig er skadet, ergo er Juulunnguaq udfordret på alle fronter fra Aasiaat, Nuuk og hele vejen igennem, siger Allan Juhl til KNR.

Han fortæller også, at de har lavet lidt om i opbygningen af konkurrencen for at gøre det mere publikumsvenligt.

- Konkurrencen i år er sådan, at det er head-to-head, hvor de konkurrere ved siden af hinanden. Så man er hele tiden på, siger Allan Juhl og fortsætter:

- Det gør det meget mere publikumsvenligt og spændende på den her måde.

Ved sidste års konkurrence var der fire discipliner: dødløft, log, træk af samlet vægt på 240 kilo på slæde og løft af sække på 140 kilo.