Anthon vil have ny undersøgelse af Thuleområdet

Området ved Thulebasen skal undersøges endnu engang for radioaktiv forurening. Meldingen kommer fra naalakkersuisut for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø, Anthon Frederiksen.
Skrevet af Mads Ullerup
16. december 2011 15:36

- Jeg finder det nødvendigt at få undersøgt sagen yderligere, siger Anthon Frederiksen.

Han henviser til den undersøgelse, som Risø DTU fornylig har publiceret, og som indeholder en anbefaling om yderligere kortlægning og målinger af stråledoser i området.

- Jeg bemærker, at der på særlige lokaliteter er målt en radioaktiv forurening, og at vilde dyr i området kan blive forurenet med radioaktivitet, især fra delområder ved Narsaarsuk. Jeg finder på dette grundlag, at der er behov for yderligere undersøgelser i Thuleområdet for at få sikkerhed i sagen, siger Anthon Frederiksen.

Han oplyser, at han nu har rettet henvendelse til Risø DTU for at sikre det videre samarbejde mellem Naalakkersuisut og staten om sagen.

Der er allerede etableret en ordning hvor borgerne i området kan indlevere misdannede dyr med henblik på at få dyrene undersøgt.

Undersøgelserne af området omkring Thule sker efter at et amerikansk B-52 bombefly i 1968 styrtede med flere atombomber ombord.