Anthon Frederiksen: Kanukoka ønskede selv at udsætte overdragelse

Det er Kommunernes Landsforening KANUKOKA, der har anbefalet at ansvaret for døgninstitutioner for børn og unge forbliver i Selvstyrets regi. Tre kommuner var enige i anbefalingen, mens Qeqqata Kommunia ønskede at overtage ansvaret.
Skrevet af Mads Lynge
09. marts 2010 17:19

Det fremgår af et svar til Selvstyret, som Kanukoka sendte 18.december sidste år.

- Det er absolut ikke i Naalakkersuisuts interesse, at være uenige med Kanukoka og kommunerne, siger medlem af Naalakkersuisut for Indenrigsanliggender Anthon Frederiksen.

I går kaldte Kanukoka det for bekymrende, at Naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, Anthon Frederiksen og Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Maliina Abelsen meddelte, at alle døgninstitutioner for børn og unge samt handicappede indtil videre skulle forblive i Selvstyrets regi.

- Hvis det er en holdning, vi kommer til at blive konfronteret med fra Selvstyrets side i den kommende tid, ser det ikke godt ud for strukturreformen, skriver Kanukoka's formand Enok Sandgreen blandt andet i en pressemeddelelse.

Det er grundtanken med strukturreformen, at kommunerne som udgangspunkt skal løse de offentlige driftsopgaver.

Det er med andre ord meningen, at kommunerne skal overtage sagsområder, der i dag er i Selvstyrets regi.

- Via en skriftlig henvendelse til Kanukoka i juni måned sidste år, meddelte Naalakkersuisut, at det område kunne overdrages, siger Anthon Frederiksen.

Men efter høringen hos kommunerne i december, var tonen fra Kanukoka en anden:

- Efter høringerne var tilbagemeldingen fra Kanukoka, at kommunerne ikke ønskede at overtage for eksempel børne- og ungeinstitutionerne. Kommunerne ønskede nemlig at der skulle arbejdes for, at etablere en fælles enhed, som områderne kan overdrages til, siger Anthon Frederiksen.

Kun Qeqqata Kommunia er ikke enig i den tanke, og opfordrer til at man overfører sagsområdet til kommunerne.

Kanukoka anbefaler, at kommunerne som planlagt overtager sagsområder for handicappede den 1.juli. En anbefaling, som et flertal af kommunerne går ind for. Kommune Kujalleq mener dog, at overtagelsen af området ikke må forhastes.