Antallet af fangere halveret i Qeqertarsuaq

I løbet af de sidste 6 år er antallet af fangere i Qeqertarsuaq halveret og der er for tiden ingen indhandlingsmuligheder.
21. december 2010 15:18

I de sidste seks år er antallet af erhvervsfangere i Qeqertarsuaq mere end halveret, og det skyldes usædvanlig hårde tider i de seneste år, kombineret med strengere kvoter, uberegnelige og dårlige vejrforhold samt dårlige indhandlingsmuligheder. Det siger formand for den lokale fanger-og fiskerforening APPQ i Qeqertarsuaq, Anders Petersen.

Der var i 2004 52 medlemmer i fangerforeningen, hvorimod medlemstallet i 2010 er mere end halveret til kun 25 medlemmer.

Anders Petersen siger, at fangernes årlige indtægter også er halveret i de seneste år i Qeqertarsuaq - hvilket betyder, at økonomien belaster fangerfamiliernes i forvejen hårdt ramt økonomiske situation, og at fangerne på nuværende tidspunkt smider sælskind ud igen i havet, da der ingen indhandlingsteder er i byen, hvad sælskind angår.

Der var indtil for omkring en måned siden mulighed for, at indhandle både torsk og havkat i Royal Greenlands fiskefabrik i Qeqertarsuaq, men på grund af dårlig vejr i efteråret var der heller ikke megen fangst at indhandle, siger Anders Petersen.

Royal Greenland A/S i Qeqertarsuaq oplyser, at indhandling af fisk ikke har kørt optimalt, og at fabrikken derfor har stoppet for al indhandling af torsk og havkat.

- Fangerervervet er i stærk modvind og den eneste mulighed for tjene lidt penge er, at sælge lidt kød på brædtet. Man kan heller tage ud til fangtstederne på grund af den konstant dårlige vejr, hvilket gør at det heller ikke er nemt at fange fangstdyr. Fangerne har det virkelig hårdt nu, og derfor er mange fangere søgt andre måder at klare sig på end deres eget erhverv, siger Anders Petersen.