Ansvaret ligger hos Cairn

Den grønlandske beredsskabsplan, som Greenpeace er blevet nægtet aktindsigt i, er kendt af syv instanser. Det fremgår ifølge sermitsiaq.ag af et svar fra Miljøminister Karen Ellemann til Per Clausen fra Enhedslisten.
Skrevet af Karsten Sommer
29. juli 2011 08:28

Hun oplyser, at Naalakkersuisut har nedsat en beredskabskomité, som har til opgave at koordinere de grønlandske myndigheders indsats i ulykkes- og katastrofesituationer.

Komitéen består af en række grønlandske myndigheder, herunder Råstofdirektoratet, Sundhedsdepartementet, Brandvæsenet og Grønlands Selvstyres pressefolk samt blandt andet Politimesteren i Grønland og Grønlands Kommando. Desuden er der i den konkrete sag en repræsentant for Cairn Energy.

Desuden vil Per Clausen i sit paragraf 20 spørgsmål have svar på, hvilke forpligtelser Danmark har i forbindelse med et olieudslip, hvis Cairn ikke lever op til sine forpligtelser.

Hertil svarer Karen Ellemann, at Råstofdirektoratet har pålagt rettighedshaveren det vil sige Cairn, at stille betydelige økonomiske garantier til dækning af beredskab og oprydning ved en eventuel oliekatastrofe.

Og hvis oprydningsarbejdet overstiger de garantier, olieselskaberne har stillet, skal de yderligere udgifter stadig bæres af platformens ejere, svarer miljøminister Karen Ellemann, og henviser til at den danske havmiljølov for Grønland pålægger den ansvarlige for forureningen, at betale for beredskabs- og bekæmpelsesforanstaltninger.