Trods personalemangel: Anstalten bliver taget i brug til maj

I slutningen af maj bliver alarmsystemet tændt og dørene låst, når Grønlands første lukkede anstalt bliver taget i brug. Der mangler dog en række anstaltsbetjente, men der er samtidig en plan, så anstalten kan 'åbne' uden fuld bemanding.
Anstalten skulle have været færdig i sommeren 2018, men på grund af forsinkelser i byggeriet blev åbningen udsat til foråret 2019. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
20. marts 2019 08:15

Et nyt kapitel i grønlandsk retshistorie bliver skrevet i slutningen af maj, når den nye lukkede anstalt tages i brug i Nuuk.

Indtil videre lyder beregningen, at 49 anstaltsbetjente skal stå klar til at passe på de indsatte.

Men få måneder inden, de indsatte flytter ind, mangler der stadig en del medarbejdere, siger Naaja Nathanielsen, der er direktør i Kriminalforsorgen i Grønland.

- Jeg er også usikker på, om vi når i mål med antal. Det må de næste måneder vise. Vi har en rekrutteringsrunde i gang, men selv med det, er det ikke givet, at vi når i mål, siger hun.

LÆS OGSÅ Anstalter mangler betjente

Naaja Nathanielsen gør det klart, at der egentlig er stor interesse for arbejdet, men at Kriminalforsorgen ligesom mange andre arbejdspladser har svært ved at tiltrække ansøgere, der har de rigtige kvalifikationer.

Så skulle det ske, at Kriminalforsorgen ikke når det magiske tal på 49 ansatte anstaltsbetjente, så er der råd for det, siger Naaja Nathanielsen.

LÆS OGSÅ Hård fremtid i vente for nye anstaltsbetjente

- Vi skal nok åbne anstalten, det er helt sikkert. Men så vil der ske det, at vi åbner med færre pladser, og vi afstemmer aktiviteterne efter, hvor mange ansatte vi har, siger hun.

Det betyder, at der kan komme lidt ventetid, for nogle af dem, der skal afsone i den nye anstalt.

- Det ligger helt fast, at de forvaringsdømte, der opholder sig i Herstedvester Fængsel og som gerne vil hjem, skal nok blive overført. Det er derfor, anstalten er bygget, så det kommer til at ske uanset hvad. Der, hvor man måske kommer til at kunne mærke det, er i den åbne anstalt, hvor der måske kan komme længere ventetid på at komme til at afsone i Nuuk i en periode, siger hun.