Anmeldelser af seksuelle overgreb mod børn stiger for tredje år i træk

Flere anmeldelser betyder ikke nødvendigvis, at der sker flere overgreb. Både politiet og Børnetalsmanden mener, at flere anmelder nu end tidligere.
I de seneste år har både børnerådet Nakuusa, Børnetalsmanden MIO og politiet haft fokus på at bryde tabuet og få flere børn til at gå til myndighederne, og det kan være en forklaring på stigningen. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Jens Betak
06. marts 2020 05:43

For tredje år i træk stiger mængden af anmeldelser af seksuelle overgreb mod børn under 15 år.

Det viser tal fra politiets årsstatistik.

Helt konkret er antallet af anmeldelser steget fra 69 til 83 i perioden fra 2017 til 2019, hvilket er en stigning på 20 procent.

Ikke nødvendigvis flere overgreb

Når politiet modtager flere anmeldelser om overgreb, er det dog ikke ensbetydende med, at der sker flere overgreb.

Stigningen i anmeldelser går nemlig stik imod tallene fra de seneste befolkningsundersøgelser, som viser, at antallet af overgreb mod børn er faldet gennem de seneste 50 år.

Fakta om overgreb på børn
 

  • Antallet af anmeldelser af seksuelle overgreb på børn er steget fra 69 til 83 fra 2017 til 2019.
  • Det er en stigning på 20 procent.
  • De 83 anmeldelser dækker over såkaldte seksuelle forhold til børn under 15 år.
  • Men der sker langt flere seksuelle forbrydelser mod børn – for eksempel voldtægter og blufærdighedskrænkelse.
  • I alt var der 225 anmeldelser om seksuelle forbrydelser mod børn sidste år.

- Hvis jeg skulle sidde med en fornemmelse af, at vi har flere seksuelle overgreb, ville tallene i befolkningsundersøgelserne efter min opfattelse enten være stagneret eller begyndt at stige igen, og det gør de ikke, siger Bjørn Tegner Bay, der er politimester i Grønlands Politi.

Både undersøgelser fra departementet for sociale anliggender og fra børnetalsmanden MIO viser også, at der er et stort mørketal på området.

Altså, at der er en stor andel af seksuelle krænkelser mod børn, som myndighederne aldrig får kendskab til.

I de seneste år har både børnerådet Nakuusa, Børnetalsmanden MIO og politiet haft fokus på at bryde tabuet og få flere børn til at gå til myndighederne, og det kan være en forklaring på stigningen.

- På den baggrund tør jeg godt konkludere, at der er flere tilfælde, som bliver anmeldt til politiet, og at mørketallet bliver mindre, men jeg medgiver, at det kræver en videnskabelig undersøgelse for at være 100 procent sikker, men der er ikke noget, som indikerer, at der sker flere overgreb i Grønland, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ MIO: Seksuelle krænkelser sker i alle samfundslag

Politiets syn på udviklingen bakkes op af Børnetalsmanden MIO, som også mener, at det er et tegn på, at mørketallet bliver mindre.

- Ud fra MIO's viden om, at der er en proces i samfundet, hvor der begyndes at åbnes op for tabuer, mener jeg, det er et positivt udtryk for, at flere nu begynder at underrette, udtaler Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge.

225 seksuelle forbrydelser

De 83 anmeldelser dækker over såkaldte seksuelle forhold til børn under 15 år, men der sker langt flere seksuelle forbrydelser mod børn.

Tidligere har omfanget af voldtægter begået mod børn været skjult i det samlede antal voldtægter, men for første gang opgør politiet nu omfanget specifikt for børn.

Her viser tallene, at der var 50 voldtægtsanmeldelser på børn, og samtidig var der 92 anmeldelser om blufærdighedskrænkelse.

Det samlede antal anmeldelser om seksuelle forbrydelser mod børn var dermed 225 sidste år.