Ane Hansen: Vi kan ikke komme uden om nedskæring i hellefiskekvoten

Hellefiskebestanden i Diskobugten falder år for år, og derfor må der skæres ned på fiskerilicenser, siger Landsstyremedlemmet for fiskeri fangst og landbrug, Ane Hansen. - Fiskere og ansatte i fiskefabrik, der kommer til at miste arbejde, skal omskoles og flyttes til andre erhverv, siger Landsstyremedlem Ane Hansen, der vil arbejde tæt med fiskere.
Skrevet af Oline I. Olsen
30. juni 2009 15:07

- Vi kan ikke komme uden om at skære ned på licenser til hellefisk i Diskobugten til 2010, siger landsstyremedlem for fisker, fangst og landbrug Ane Hansen, det siger hun langt før det enigt landsstyre er fremkommet med deres fiskerikvoter til 2010.

Hun er glad for efterlysningen om fiskerireform i diskobugten. som en lokal fisker og fanger forenings formand kom med, og det vil hun med på.

- I den forbindelse skal vi allerede tænke på, hvem der kan trække sig tilbage fra fiskerierhvervet,som de første. Her tænker jeg på de ældre fiskere, som vi skal bane veje for, så de kan trække sig tilbage på en værdig måde, siger Ane Hansen om hvordan nedskæringen kan foregå. Hun vil blandt andet se, om nogle af de fiskere kan gældsaneres, når de skal flytte over til andre erhvervsmuligheder.

Men når fiskerilicenserne nedskæres rammer det også landbaserede erhverv, og til den problematik har koalitionsaftalen et løsningsforslag til, nemlig fødevareproduktion af grønlandske råvarer.

- Det skal foregå ved at planlægge i samarbejde med de berørte. Og de fabrikker og indhandlingssteder som ofte bliver lukket ned kan tænkes at blive brugt på en anderledes måde, og en eventuel samarbejde med handelsfolk kan ikke udelukkes for at nå den målsætning, og ikke mindst en omskoling og ny erhervsmuligheder til de fiskere og fanger som mister licens, siger Landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug, Ane Hansen.