Ane Hansen: For mange sæler vil ødelægge fiskebestanden

Importforbud af sælskind vil ikke alene få vidtrækkende konsekvenser for Grønland, det vil også gå ud over fiskebestanden på verdensplan, mener medlem af Naalakkersuisut for fiskeri, fangst og landbrug Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit, der i disse dage deltager ved en ministerkonference i Spanien.
Skrevet af Mads Lynge
15. september 2009 07:11

RETTET: En importforbud af sælskind vil være en trussel for fiskerierhvervet i nordatlanten, mener Ane Hansen

- Der er en masse sæler i Grønland. For eksempel anslås det, at der er omkring 8 millioner grønlandssæler langs kysten. Til sammen spiser de anslået 8 milloner tons fiskog skaldyr hver dag, og hvis der bliver flere sæler, vil det få store konsekvenser for fiskeriet ikke bare i Grønland, men også for resten af verden. Det er blandt andet det budskab jeg vil fremføre ved mødet, siger Ane Hansen.

Beslutningen om importforbud af sælskind, er endnu ikke udmøntet, og netop derfor håber hun, at hun kan påvirke sine ministerkolleger:

- Før importforbuddet bliver effektueret, må der iværksættes en omfattende oplysningskampagne over for medlemslandene i EU. De skal forstå, at sælskind spiller en vigtig rolle i Grønlands samhandel med udlandet. De skal forstå, at importforbuddet af sælskind vil få vidtrækkende konsekvenser for Grønland. De skal også forstå, at forbuddet vil betyde flere sæler, og det vil i sidste ende gå ud over bestanden af fisk, og dermed fiskeriet også på verdensplan, siger Ane Hansen.

Det er første gang, at Grønland deltager ved det internationale ministerkonference for fiskeri, da tidligere landsstyremedlemmer ikke har haft tid til at deltage.