Ane Hansen efterlyser fornuft af IWC

Uden velgennemtænkte beslutninger kan hvalfangstkommissionen ikke reddes, lyder det fra naalakkersuisoq for fiskeri og fangst.
04. marts 2010 18:50

Grønlands medlemskab af IWC er i disse dage i spil ved hvalfangstkommissionens ekstraordinære møde i Florida, USA. For 3. gang skal kommissionen tage stilling til Grønlands ønske om at få en kvote på 10 pukkelhvaler og en kvote på 178 sildepiskere i Vestgrønland i 2010 til 2012.

Grønland har ikke haft en pukkelhvalskvote siden 1986. Og de vedvarende afslag fra IWC har fået Naalakkersuisut til at overveje at melde Grønland helt ud af hvalfangstkommissionen.

IWC's videnskabelige komité har i 2008 og 2009 vurderet, at en kvote på 10 pukkelhvaler ikke vil skade bestanden. Og netop den vurdering vil Ane Hansen lægge vægt på ved mødet i Florida:

- Jeg vil i min tale sende et klart budskab om, at Den Videnskabelige Komité allerede i 2008 har fremsat en rådgivning om, at der kan fanges pukkelhvaler uden at skade bestanden. For at IWC kan reddes som organisation, skal der snarest træffes velgennemtænkte beslutninger, skriver hun i en pressemeddelelse.

De hidtidige afslag fra IWC skyldes at store dele af EU ikke vil acceptere Grønlands kvoteforslag.