Ane Hansen: Butikkerne bestemmer

Det er ikke regeringer og parlamenter, men dagligvare-kæder og stormagasiner, der sætter dagsordenen i forhold til den omdiskuterede MSC-mærkning af grønlandske fiskeprodukter.
Skrevet af Mads Fisker
22. december 2010 11:37

Sådan svarer svarer Naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Ane Hansen, nu igen på et paragraf 36-spørgsmål fra Aleqa Hammond.

Siumuts formand havde efterspurgt dokumentation for, hvilke lande, der truer med ikke at opkøbe fisk fra Grønland, hvis ikke vi herhjemme tilslutter os MSC-ordningen.

Men ifølge Ane Hansen giver det altså ikke mening at tale om direkte trusler fra bestemte lande, da det udelukkende er det enkelte firma, der bestemmer om det vil importere fisk og rejer, der ikke er certiceret som bæredygtige. Og flere og flere bestemmer altså, at det vil de ikke.

Ane Hansen skriver:

- De store eksportører af fisk fra Grønland har en stor afsætning til store supermarkedskæder i eksempelvis England og Tyskland. Og det er nogle af disse supermarkedskæder, der nu begynder at kræve, at fisk og skaldyr er mærket med MSC mærket. Der er i dag et pres fra markedet for at dokumentere, at fiskeriet ikke sker på en måde så bestande opfiskes eller miljøet overbelastes.

Sammenslutningen Sustainable Fisheries Greenland arbejder netop for, at alle grønlandske fiskeprodukter med tiden skal MSC-mærkes, og Ane Hansen understreger, at Naalakkersuisut i høj grad bakker op om dette mål.