Ane Hansen: 9 pukkelhvaler er en sejr

Nu gælder det om at sikre, at pukkelhvalerne ikke rådner op, efter de bliver fanget, ligesom det for nylig skete med to grønlandshvaler.
Skrevet af Rune Langhoff
27. juni 2010 16:48

I 25 år har Grønland kæmpet for at få lov til at fange pukkelhvaler igen. Nu må vi efter mødet i IWC fange 9 om året.

Det var derfor en stolt naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, KNR talte med her til eftermiddag.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi kan fange pukkelhvaler igen. Det er en sejr, for vi har ikke kunnet fange pukkelhvaler siden 1986, siger Ane Hansen.

Men det holdt hårdt. I begyndelsen var alle EU-landene nemlig imod, at Grønland overhovedet skulle have lov til at fange pukkelhvaler. Men så udskød Ane Hansen og IWC afstemningen, og natten blev brugt på forhandlinger.

- Det var nogle svære forhandlinger, men vi gjorde klart, at Grønland ikke havde nogen fremtid i IWC, hvis ikke vores krav blev imødegået, siger Ane Hansen.

Men spørgsmålet er nu, om fangerne er klar til at fange pukkelhvaler. For nylig rådnede store dele af to grønlandshvaler op, fordi man ikke vidste nok om flænsningen af de store dyr.

Ane Hansen vil dog arbejde hårdt for, at det ikke også bliver tilfældet for pukkelhvalerne. Og derfor vil der i den kommende tid blive udarbejdet bekendtgørelser.

Desuden er pukkelhvalerne nemmere at have med at gøre, siger Ane Hansen:

- Pukkelhvalerne er anderledes end finhvalerne og grønlandshvalerne. De er nemmere at bruge, så det regner jeg med sker.

Ane Hansen regner med, at man kan begynde at fange pukkelhvaler i midten af september. Det kræver dog en ændring i bekendtgørelsen om halvfangst, som først skal forelægges Naalakkersuisut.