Anderledes fotoudstilling i Qaqortoq

Fotoudstillinger fra Grønland viser som oftest smukke naturbilleder, legende hvaler og hyggelige isbamser. Men ikke når det gælder den danske fotograf Finn Larsen.
Skrevet af Karsten Sommer
13. oktober 2012 15:15

Han åbnede i går fredag en fotoudstilling på Qaqortoq Museum med den kontante titel 'Mans Land' - altså Menneskets Land'. Og den titel passer godt til Finn Larsens billeder. Det er nemlig menneskene i den grønlandske dagligdag, der er i fokus.

- I de 20 år, jeg har fotograferet i Grønland har jeg oplevet, at mange fotos, man ser, strider mod de faktiske forhold. I det stereotype billede er Grønland det store snedækkede ingenmandsland. Men dagens Grønland er i langt højere grad et MANS LAND. Et moderne forbrugersamfund, siger Finn Larsen.

Hans billeder viser dagligdagen på godt og ondt. Mennesker i arbejde, bysamfund, men også et land med åbne lossepladser og udsivning af allehånde giftstoffer i naturen.

Finn Larsen besøgte Grønland første gang i 1991. Siden er det blevet til i alt 25 rejser, tusindvis af billeder, mange udstillinger og to bøger.

MANS LAND har tidligere været vist i Sverige og Danmark, og i løbet af næste år vil udstillingen blive vist på en række lokalmuseer her i landet.