Anbefaler liberalisering af rederiområdet

Rederiejere behøver ikke at være tilknyttet fiskerierhvervet og må gerne må komme udefra og købe sig ind, lyder analysen fra Grønlands Arbejdsgiverforening og Polar Food, der foreslår en liberalisering af området.
Skrevet af Louise M. Kleemann
15. februar 2010 04:08

Et generationsskifte trænger sig på blandt ejerne af de private og havgående rederier.

Hvis ikke lovgivningen på området bliver reformeret, risikerer Landskassen at gå glip af 175 millioner kroner om året i indtægter på skat og afgifter, fordi ejerne kan blive nødt til at sælge selskaberne til udlandet eller afvikle dem, når de når pensionsalderen. Det mener Grønlandsarbejdsgiverforening og Polar Seafood, skriver Sermitsiaq.

Grønlands fem private rederier har over en årrække sparet så mange penge op, at alene egenkapitalen betyder, at selskaberne mindst skal sælges for 500 millioner kroner, vurderer GA's direktør Henrik Leth:

- Og ved denne pris får aktionærerne end ikke betaling for de kvoter, de gennem årene har købt og betalt for 400 millioner kroner, siger han til avisen.

Så stor kapital findes ikke internt i Grønland. Derfor skal lovgivningen liberaliseres, så investorerne ikke behøver at være tilknyttet fiskerierhvervet og gerne må komme udefra og købe sig ind, lyder analysen fra GA og Polar Food.