Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ikke begejstret for, at Finland og Sverige skal med i Nato, siger han. Foto: Adem Altan/Ritzau Scanpix

Analytiker: Tyrkiet kan blokere for Nato-medlemskab

Ifølge Steen Kjærgaard har Tyrkiet mulighed for at blokere for, at Sverige og Finland bliver Nato-medlemmer.

Det kræver et enstemmigt Nato at blive optaget i alliancen. Og derfor har Tyrkiet reelt mulighed for at blokere for, at Finland og Sverige bliver medlemmer.

Det siger Steen Kjærgaard, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Fredag udtalte Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan til nyhedsbureauet Reuters, at Sverige og Finland er "hjem for mange terrororganisationer".

- Vi har ikke en positiv opfattelse i denne sag. Nordiske lande er som gæstehuse for terrororganisationer, hedder det i en erklæring til journalister fra den tyrkiske leder efter fredagsbønnen i Istanbul.

Ifølge Sten Kjærgaard skal Erdogans udtalelse ses i lyset af det geopolitiske spil, der er omkring Sortehavet og Tyrkiets position. Tyrkiet er Nato-medlem, men har samtidig også en række sikkerhedsinteresser, som Rusland er en del af.

- Jeg tror, man skal se det i det spil, at Erdogan forsøger at balancere i begge interesser. Derfor er det mest sandsynlige også, at Tyrkiet vælger at afstå fra at stemme, siger militæranalytikeren.

- Det kan man vælge af gøre. Det er ikke det samme, som at stemme i mod, siger han.

Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, sagde i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt.

Sverige ventes mandag ifølge svenske medier at træffe beslutning om at søge om at blive medlem af Nato.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl