ANALYSE: Ipad-projekt kan ændre på hele internetpolitikken

En varm gave på 3.000 ipads er blevet til en rigtig stor hovedpine for Naalakkersuisut.
15. juli 2013 10:21

Kan man forme et helt lands internetpolitik, hvis man bare trykker på de rigtige knapper? Kun bestyrelsen i Villumfonden ved, hvad der lå bag beslutningen, da den danske fond, der er en del af Veluxfonden, i maj besluttede at donere 17 millioner kroner til en ipad hver til skoleeleverne i halvdelen af landets kommuner, blandt andet med det krav, at der skulle være mobilt internet på dem alle.

Måske vil den danske fond bare give en hjælpende hånd til provinskommunernes børn, eller måske presser de på for at gøre internet billigere for alle grønlændere?

Lige nu er det mest tydelige problem, at de to kommuner i projektet ikke kan betale prisen for internet til skoleeleverne. De har derfor presset på for en politisk løsning fra naalakkersuisoq Steen Lynge. De stiller krav om en ny maksimumpris for, hvor meget de ville betale for internet - 500 kroner pr. skoleelev om året - 1,5 million kroner vil regningen så lyde på for internet til eleverne i begge kommuner.

Hvis TELEPOST skulle sælge internet til de 3.000 tavlecomputere, på de vilkår som de sælger internet til resten af borgerne, ville det selvstyreejede teleselskab gøre en rigtig god forretning. De ville kunne sende en regning til borgmestrene Hermann Berthelsen og Jørgen Wæver Johansen på op mod 18 millioner kroner, fortæller en kilde til Radioavisen.

TELEPOST er én af selvstyrets allerbedste forretninger. De mange populære produkter gav sidste år et overskud på 103 millioner kroner før skat. Blandt andet derfor, har der I flere uger været en magtkamp i kulissen.

På et embedsmandsmøde denne fredag, overvejer naalakkersuisoq for infrastruktur, Steen Lynge, tre modeller for gratis internet på elevernes ipads:

- Skal man betale for internet på elevernes computere med penge fra TELEPOSTS overskud og bruge den samme teknologi som for andre kunder?

- Skal man give skoleeleverne i fondsprojektet en fordelagtigt Tusass-rate på en begrænset mængde data hver måned, og lade dem selv betale merforbruget?

- Eller skal man koble de 3.000 elev-ipads op på skolernes nuværende netværk, Attat-nettet, og give dem en begrænset forbindelse, hvor de kan lave alle de lektier på computerne, alt det de vil, men ikke surfe fuldstændig frit.

Den sidste løsning vil nok kræve, at TELEPOST eller andre leverandøren udvider antenner og wifi-hotspots i midt- og sydkommunens byer og bygder.

Indtil for nylig var det eneste spørgsmål, om TELEPOST ville gå med til kommunernes max-pris for internet til ipads'ne og dermed give selvstyret et mindre overskud i år end de plejer. Men der har også meldt sig et nyt problem om regler og paragraffer.

I teleforordningen er der nemlig et afsnit om det såkaldte diskriminationsprincip. Man må ikke tilbyde telefon- eller internetpriser til en anden pris til en bestemt gruppe borgere i landet, hvor andre er udelukket.

Hovedpiner er tilsyneladende nok af i den sag. Steen Lynge træffer beslutning om en løsning på internet på skolecomputerne fredag, forventes det.