Ambassadør om Hans Ø: Vi forhandler som gamle venner

Den danske ambassadør i Canada, Erik Vilstrup Lorenzenm nedtoner i dag den verserende strid mellem Danmark/Grønland og Canada om suveræniteten over den lille Hans Ø, Tartupaluk, højt mod nord.
19. april 2012 14:29

Ambassadøren siger til avisen Ottowa Citizen, at der ganske vist ikke er nogen endelig løsning på grænsedragningen. Men der er adskillige forslag på bordet, som drøftes under de løbende forhandlinger.

- Men der er gode forbindelser mellem vore lande og åbne fordomsfri drøftelser om Hans Ø. Det er ikke den lille forblæste ø på 1,3 kvadratkilometer, der er interessant i sig selv.

- Men det er principperne for grænsedragning og så betydningen for adgangen til de potentielle ressourcer i undergrunden i Nordpolsområdet, siger Erik Vilstrup Lorentzen.

Han mener ikke, at en løsning på grænsestriden ligger lige om hjørnet. Men vi forhandler i en god atmosfære og som gode gamle venner.

Ambassadøren drager i den forbindelse den ganske muntre suverænitetshåndhævelse på øen på banen. Her skiftes Canadisk og danske militær til hejse de respektive landes flag.

Danskerne hejser Dannebrog, skriver velkommen til Danmark på et skilt og efterlader så en flaske gammel dansk til kollegerne fra Canada, der naturligvis hejser det canadiske flag og skriver velkommen til Canada og efterlader en flaske Canadian Club-whisky.

- Vi forhandler som gamle venner, lyder det fra Danmarks ambassdør i Canada. Og der er altså ikke lige lagt op til at sagen skal for den internationale domstol i Haag.

Tartupaluk ligger lige midt imellem Canads Ellesmere Island og Washington Land i Grønland.