Ambassadør gøder grønlandsk jord

Svensk erhvervsliv vil have en større bid af kagen her i landet. Og det er en af grundene til, at Sveriges ambassadør i Danmark lige nu aflægger sit første besøg i Nuuk.
Skrevet af Mads Fisker
04. juli 2011 07:17

Den nyligt udnævnte svenske ambassadør, Inga Eriksson Fogh, er nemlig blandt andet kommet for at gøde jorden, forud for et kommende handelsfremstød her i landet.

- Som diplomat kan jeg være med til at åbne døre og sammen med vores eksportråd har vi nu en dialog om et program for vores handelsdelegation. Og der er en stor interesse for at deltage her, siger Inga Eriksson Fogh. 

Og denne handelsdelegation, som den svenske ambassadør under sit igangværende besøg åbner døre for, vil i slutningen af august komme til Grønland anført af landets handelsminister Ewa Björling.

- Eftersom vi selv har taget initiativet, er forhåbningen naturligvis, at det skal føre til et større samarbejde, siger Inga Eriksson Fogh.

Ifølge hende er det særligt de gemte milliarder i det grønlandske grundfjeld, der får svensk erhvervsliv til at slikke sig om munden.

- Netop den her delegation, som vi nu er ved at planlægge, har sigtet rettet ind på mineområdet og nærliggende områder i forhold til mineraludvindning, siger ambassadøren i Danmark.

Inga Eriksson Fogh kalder Sverige for en af verdens ledende nationer inden for minehåndtering og påpeger, at man efter hendes opfattelse også vil kunne bidrage til, hvad hun kalder en respektfuld udvikling inden for området.

Men hvis svensk erhvervsliv skal forsøge at skovle penge ind herhjemme, hvordan skal vi så omvendt - udover eventuelle skatter og afgifter fra virksomhederne - få del i den fremadstormende svenske økonomi? Jo, oveni den allerede eksisterende svenske import af fisk og rejer fra Grønland vurderer landets ambassadør den såkaldte oplevelsesturisme som den umiddelbart bedste mulighed for at få flere svenske kroner hentet her til landet.

- Dem, der elsker naturen, vil jo lave noget andet og mere end bare at ligge på en strand og slikke sol. De vil padle i kajak i Grønland, eller hvad det nu kan være; have mere spændende oplevelser. Det kan jeg forstå, at man er opmærksom på at udvikle her, og  det er helt sikkert noget, som vil interessere mange naturelskende svenskere, siger altså ambassadør i Danmark, Inga Eriksson Fogh.

Hun har været i Nuuk siden i onsdags, og når hun i dag flyver tilbage til København har hun mødtes med medlemmerne af Naalakkersuisut med ansvar for erhverv, finanser og nordisk samarbejde, men også med virksomheder og institutioner som Air Greenland, Royal Greenland, Grønlands Arbejdsgiverforening og Naturinstituttet.