Alvorlig fødevare-sag fører til dobbelt lukning

To spisesteder i Maniitsoq er blevet lukket øjeblikkeligt ned på grund af en omfattende række kritisable forhold. Det bekræfter Selvstyrets Veterinærafdeling, som kalder sagen alvorlig.
Skrevet af Mads Fisker
23. juni 2011 11:10

Der skal blandt andet en større renovering af lokalerne til, før ejeren bag to spisesteder i Maniitsoq kan få lov til igen at sælge fødevarer derfra. Og alt i alt er det en lang række omstændigheder, der tilsammen førte til, at Selvstyrets Veterinærafdeling i sidste uge valgte den sjældne sanktion at kræve øjeblikkelig lukning.

- Sagen er alvorlig, for dels har vi mistanke om, at man ikke har tilladelse til at føre levnedsvirksomhed, dels er der fare for levnedsmiddelforgiftning for forbrugerne. Når vi lukker dem, er det jo kun fordi, at der er fare for forgiftninger, siger dyrlæge Raiku Sarvijoki fra Selvstyrets Veterinærafdeling.

Her bekræfter man, at det drejer sig om Café Puisi og Café Pølsemik, der begge ejes af Leong Enterprise, som i mange år har drevet fødevarevirksomhed her i landet, blandt andet også i Ilulissat. I det populære turistmål har man dog ved et nyligt kontrolbesøg kunnet konstatere, at virksomhedens to spisesteder lever op til myndighedernes krav, oplyser Veterinærafdelingen.

I sagen fra Maniitsoq vil dyrlæge Raiku Sarvijoki ikke gå i detaljer med de hygiejnemæssige svigt, men hun understreger, at der er tale om mere end blot den tilsyneladende manglende tilladelse og lokalernes stand. Ifølge dyrlægen blev tonen således skærpet, da det stod klart, at man i virksomheden forsøgte at holde forhold skjult for myndighederne.

- Vi har observeret, at de har båret ting ud fra virksomhederne og bagefter påstået, at de ikke havde ekstra frysehus eller lager noget sted. De har samtidig i første omgang nægtet os adgang til deres fryselager, og vi fik først adgang med politiets assistance, siger Raiku Sarvijoki fra Selvstyrets Veterinærafdeling.

Og hvad det så var, der mødte fødevare-kontrollanterne i lager- og fryselokalerne, ønsker Raiku Sarvijoki ikke at komme nærmere ind på.

Selvstyrets Veterinærafdeling oplyser, at der vil gå mindst 14 dage, før Café Puisi og Café Pølsemik kan genåbne, men for at det kan ske, skal ejeren altså forinden rette op på en lang række forhold. Myndighederne har endnu ikke - og har heller ikke planer om - at politianmelde Leong Enterprise for overtrædelserne.