Alt for mange unge er fulde og skæve

Omfanget af druk og rygning blandt de helt unge er gået i den gale retning de seneste år. Og hvad angår hash og snifning, er sundhedsmyndighederns målsætning også meget langt fra mål. Det er konklusionen af den folkesundhedsundersøgelse blandt grønlandske skolebørn, der snart bliver offentliggjort.
25. januar 2012 17:01

Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta har indtil videre ikke formået at skabe den positive udvikling, man havde satset på - i al fald ikke når det drejer sig om skolebørns brug af rusmidler. Der må således sætte sur smiley ved såvel alkohol som hash, snifning og rygning blandt de helt unge.

Det viser resultaterne af 'HBSC Greenland undersøgelsen 2010' af folkesundhed blandt skolebørn i Grønland. Den har kigget på udviklingen i perioden 2006 til 2010.

Andelen af børn mellem 11 og 16 år, der har prøvet at være fulde er i alle aldersgrupper steget i perioden, og i 2010 var der også markant flere børn, der havde været fulde mere end tre gange.

Og det ser ikke meget bedre ud, når det gælder hash. Selvom den samlede andel af 15-17-årige, der havde prøvet hash i 2010 var faldet fra 25 til 19 procent, ligger den alenlangt fra Inuunerittas målsætning. Den lyder, at andelen skal reduceres til under 10% og ser altså også ud til at være svær at nå, skriver man i rapporten.

Hvad angår snifning er der heller sket nogen positiv udvikling i perioden. Her er målsætningen ellers at reducere andelen mest muligt og helst til nul. I 2010 havde 25 procent af de 16-årige prøvet at sniffe. I 2006 lød tallet på kun 14 procent.

Og endelig er rygning et område, hvor det er gået den gale vej. Blandt de 11-16-årige har lidt flere prøvet at ryge, og blandt de ældste børn røg halvdelen hver dag både i 2006 og 2010.

De unges opfattelse af, hvor skadelige rusmidlerne er, er også blevet undersøgt. Fx vurderer mellem 16 og 20 procent, at hyppig hashrygning eller snifning ikke er risikofyldt.

Og selvom det er ulovligt at sælge cigaretter og alkohol til personer under 18 år, og generelt ulovligt at sælge hash, oplever de unge det ikke som et problem at få fingre i.
53 procent af de unge mener at cigaretter er let eller meget let at få fat i, 38 procent når det gælder øl, og 33 procent for spiritus. 16 procent af de unge mener, at det er let eller meget let at få fat i hash.

Rapporten bliver tilgængelig på Peqqik's hjemmeside i løbet af denne uge, oplyser Birgit Niclasen, der er ansvarlig for undersøgelsen.

Torsdag er der debat om hashmisbruget blandt unge i KNR radio fra kl. 10-11 med bl.a. naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, og Inuk Bourup-Nielsen fra Alkohol- og Narkotikarådet i panelet.