Alkoholforbud forlænges i Sisimiut

Frem til og med onsdag vil det stadig være umuligt at købe alkohol i Sisimiut.
Egentlig skulle alkoholforbuddet i Sisimiut være slut ved midnat i aften. Men det er blevet forlænget i to dage. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
16. august 2021 17:16

Egentlig skulle alkoholforbuddet i Sisimiut være slut ved midnat i aften. Men det er blevet forlænget i to dage - og derfor gælder det nu til og med på onsdag 18. august.

Det meddeler formand for Naalakkersusiut, Muté B. Egede, på et pressemøde.  

Forbuddet gælder også de to bygder Sarfannguit og Itilleq.

Grunden er, at coronasituationen i landets næststørste by i sidste uge løb så løbsk, at borgmester Malik Berthelsen og kommunaldirektør Juliane Henningsen sendte en ansøgt Naalakkersuisut om at lave et midlertidigt stop for salg af alkohol.

LÆS OGSÅ Smittetal er på vej ned igen

Der er lige nu 73 smittede i Sisimiut. Et tal, der så småt begynder at bevæge sig nedad. 

- Over halvdelen af folk i Sisimiut er blevet testet i forbindelse med det sidste udbrud. Nu er der rigtig godt styr på smittespredningen i byen - den er langt fra overstået, men det går i de rigtige retning, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Tre nye smittede i Upernavik 

- Men deltavarianten er svær at have med at gøre. Den bliver ved med at være der. For ganske kort tid siden blev der igen fundet tre smittede i Upernavik, og der er også nye smittede i Nuuk og Aasiaat indenfor det seneste døgn. Sådan vil det være, ind til der kommer øgning af vaccinationsdækningen. 

  • 68 procent af befolkningen har fået mindst ét stik vaccine.
  • 53 procent er færdigvaccinerede.
  • 32 procent har ikke fået et eneste stik endnu.  

Ifølge landslægen er det især uvaccinerede unge, der sender smitten videre rundt i Sisimiut - for eksempel ved fester og efterfester.

- I den sidste måned er det dog gået godt med at få folk vaccineret. Vi er interesserede i at de yngste med, og det er gået rigtig godt. Næsten tre ud af 10 af de 12-15-årige er vaccineret, siger han.

- Hos folk i 20’erne - så er tre ud af fire påbegyndt vaccine. Så hvis det fortsætter, og alle bliver færdigvaccinerede - så står vi godt til efteråret, siger Henrik L. Hansen. 

Strenge regler til 24. august

Sisimiut er underlagt stramme restriktioner på grund af smitten i byen.

Max 20 mennesker må være samlet på ét sted, og man skal have mundbind på på alle offentlige steder. Det vil sige i for eksempel butikker, på sygehuset på kommunen og i bus og taxa.

LÆS OGSÅ Oline samler underskrifter mod skolestart i Sisimiut - men i dag startede Naja Katinka alligevel i 1.B

Og vil man på restaurant eller bar, skal man være færdigvaccineret eller vise en coronatest, der er max 48 timer gammel.

Sådan er reglerne frem til 24. august.

I dag åbnede skolerne efter sommerferie - én uge forsinket på grund af smittespredning.