Alkohol kan ødelægge julefreden

Jule- og nytårstiden er trods mørke og kulde både smuk, hyggelig og gerne festlig med julefrost, juleøl og snaps. Men alkohol og kulde kan være en farlig cocktail, hvis ikke man passer på.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
24. december 2012 12:00

Jule- og nytårs frokoster er for de fleste smukke sammenkomster med venner og familie.. og godt med både øl og snaps. Men det har kun været en god julefrokost, hvis man nu også kommer hjem i god behold, siger læge i Dronning Ingrids Hospital, Jesper Olesen.

- Det jeg plejer at sige er, at det er en god fest, hvis alle kommer hjem i god behold. Men alkohol indtagelse, især under julefrokoster, er desværre hvert år årsag til mange ulykker, siger læge Jesper Olesen.

- Hvis man har drukket, er risikoen for en ulykke mange gange større, end hvis man ikke har drukket. Det er fordi, når vi har drukket, så glemmer vi tit alt om fornuftige ting, vi ellers plejer at tænke på, når vi ikke har drukket. Især her ved juletid og frokosternes tid skal vi passe bedre på. Når vi har fået lidt at drikke, så kan vi går udenfor med vores glatte sko på og tynde festtøj uden at tænke over konsekvenserne. Vinteren er jo kold og med masser af sne, så det kan let blive farligt, især når man har drukket.

I denne mørke- og kolde tid skal man passe på kulden. For alkohol og kulde kan være en farlig cocktail, da man ikke mærker, hvor meget kroppen fryser, når man har fået en juleøl eller to for meget under vesten, lyder det fra regionslægen

- Når vi har drukket, ændres vores sanser. Vi mærker ikke i samme grad smerter, og vi reagerer ikke på ting, vi normalt reagere på, når vi ikke har drukket. Der er sikkert mange, der har oplevet, at en fuld person er ret svært at vække, når vedkommende er faldet i søvn. Og det kan blive et problem, hvis en person er faldet i sneen og er faldet i søvn.

Og regionslægen har et par gode og fornuftige råd mere til både voksne og teenagebørn.

- Man skal virkelig tænke sig om, når man skal til fest. Husk, at det råd du giver dine børn, der skal til fest, gælder også for dig, siger ledende regionslæge ved Dronning Ingrids Hospital, Jesper Olesen.