Aleqas nytårsforsæt: Grønland skal være økonomisk selvbåren i fremtiden

Mange af koalitionens valgløfter er blevet realiseret, især i forhold til råstofsektoren og fiskeriet siger formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond da vi bad hende om at kigge tilbage på året der snart går på hæld. Men også storskalaprojekter er en hak nærmere til at blive realiseret, vurderer Aleqa Hammond.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
27. december 2013 13:32

Mange af koalitionens valgløfter er blevet realiseret, især i forhold til råstofsektoren og fiskeriet siger formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond da vi bad hende om at kigge tilbage på året der snart går på hæld. Men også storskalaprojekter er en hak nærmere til at blive realiseret, vurderer Aleqa Hammond.

Hun kigger også tilbage på, måske den mest debatteret blandt befolkningen og af medier, ikke kun i Grønland men også i andre lande i løbet af foråret og sommeren, nemlig da hun besluttede at boykotte Arktisk Råd's møde i Kiruna i Norge den 15 maj, fordi hun mener, at Grønland skal have en plads i Arktisk Råd, når det drejer sig om grønlandske og det arktiske forhold.

- Når jeg ser tilbage, kunne jeg ikke have handlet anderledes. Og jeg vil træffe den nøjagtig det samme beslutning igen, hvis dette i sig selv resultere i en meget stærkere Grønlands stemme i Arktisk Råd, fordi 20 procent af arktis er dækket af Grønland. Også fordi jeg synes det er en naturlig krav at stille at kræve forhandlingsretten. Så ja, jeg synes at det var et rigtig godt beslutning jeg traf dengang.

Mange af det andre beslutninger, som koalitionen i løbet af året traf, for eksempel om råstofsektoren og fiskeriet vil bane vejen for, hvordan samfundet vil være i 2014, siger formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond.

- Vi vil bruge alle vores kræfter på at sikre, at Grønland bliver mere økonomisk selvbåren samfund, hvor fiskeriet og turismen men også handlessektoren samt råstofsektoren bliver fire vigtigste områder hvor vi igangsætter initiativer.

Siger altså formanden for Naalakkersuisut og mener, at Naalakkersuisut har formået at træffet meget store beslutninger med store overskrifter især om undergrunden.

- Vi har også banet vejen for, at Grønlands fremtidig økonomi skal være mere baseret på indtægter fra undergrunden, siger Aleqa Hammond.

Derfor er hendes store drøm, at gøre Grønland til en del af verdenssamfundet i fremtiden. For at realisere dette, har hun haft en heftig rejse aktivitet i sin korte regeringstid.

- På den måde har vi gjort Naalakkersuisut synlig i verdenssamfundet, fordi vi vil være villig til at træffe beslutninger sammen med vores internationale samarbejdspartnere i fremtiden. Og den synlighed skal omdannes til noget godt for det grønlandske samfund, dette for at sikre at handle med fiskeriet, turisme og råstofsektoren.

Når det drejer sig om Grønlands økonomi, har Naalakkersuisut brug for den private sektor, som skal gøre Grønlands økonomi mere stabil i fremtiden, siger Aleqa Hammond.

- Dette skal bane vejen for, at det grønlandske samfund er i arbejde og hjulene igangsættes. Dette skal løftes i tæt samarbejde med Selvstyre ejede virksomheder men også af privatsektoren, fordi jeg synes at de to ting skal hænge sammen. Dette vil vi arbejde for i 2014.

Sagde formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond.