Aleqas eksil varede i otte måneder

Aleqa Hammonds bilagssag var den udløsende faktor, da der sidste år blev udskrevet valg. Parolen fra Siumut var klar. Det her kunne ikke accepteres. Nu er der gået otte måneder og Aleqa Hammond er blevet taget til nåde af partiet.

Bilagssagen skabte stor vrede i befolkningen, og et par dage efter den famøse demonstration blev der udskrevet valg.

Aleqa Hammond trådte tilbage, både som formand for Naalakkersuisut og Siumut.

Op til det nye fastlog den nye partitop, at linjen i Siumut er klar. Misbrug og korruption kan ikke accepteres.

- Vi har haft regeringsmagten i 30 år. Selvfølgelig er der i de 30 år sket forskellige udskiftninger, også for de forskellige ministre, når de har lavet noget. Det er et stort ansvar, der ligger på dem, men igen ligeså snart, det går ud over deres ansvar så er Siumut også konsekvent og siger: Vi skærer igennem her, du er desværre trådt tilbage, sagde Kim Kielsen i en valgdebat i KNR TV sidste år.

Hele Siumuts Inatsisartutgruppe gjorde også deres holdning klar.

- Siumuts medlemmer af Inatsisartut accepterer ikke, at Formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, har haft et mellemværende med Selvstyret, lød det fra politisk ordfører og nuværende naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse.

Der er nu gået otte måneder siden Aleqa Hammond trak sig. Hun har nu fået Siumuts velsignelse og lægger nu dommen over til vælgerne, som skal stemme 18. juni.

 

Ikke dømt i en retssal

Der er ellers ingen tvivl om Hammonds misbrug. Inatsisartuts revisionsudvalg har netop på ny konkluderet, at Aleqa Hammond brød reglerne, da hun brugte landskassen som kassekredit.

Næstformand i Siumut, Jørgen Wæver Johansen, gør det dog klart, at Aleqa Hammond er taget til nåde af bestyrelsen, og fremhæver, at hun ikke er dømt i en retssal. Derfor mener han ikke, at der er noget problem i at lade Hammond repræsentere Siumut ved valget.

- Vi ved udmærket godt, at der er mange meninger om hende, men det er vælgerne, der selv skal bedømme, hvem de synes er bedst egnet i folketinget, siger bestyrelsesmedlem og næstformand i Siumut, Jørgen Wæver Johansen.

Radioavisen har forsøgt at komme i kontakt med formand Kim Kielsen for at høre om Siumut bestyrelsens bevæggrunde, men han er sygemeldt.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt