Aleqa taler om forsoning, minedrift og stolthed

Formandens tale var traditionen tro en længere en af slagsen, og rigtigt mange områder blev berørt. Både hvad der skal ske fremad og hvad Naalakkersuisut.
13. september 2013 11:35

Formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond har netop holdt sin åbningstale til dette års efterårsamling. En tale hvor der bliver slået på de nationalistiske følelser.

Formanden fortæller indledningsvis om, hvordan hun voksede op i en tid, hvor beslutninger blev truffet i København. Hvor København valgte at lukke bygder.

Heldigvis blev Aleqa Hammonds egen by Uummannaq reddet af det første kvindelige medlem af landsrådet Elisibannguaq Johansen.

Nu er det så spændende om Aleqa Hammond selv vil gøre alvor de udmeldinger Vittus Qujaukitsoqs tidligere kom med til Sermitsiaq, om at der skal lukkes bygder.

Landets leder mindes også, hvordan vi meldte os ud af EU, så vi selv kunne beslutte vores egen fiskeripolitik.

Hun glæder sig også over, selv at have kæmpet for Grønlands interesser, og giver eksemplet med sit boykot af Arktisk Råd , hvor hun føler, at Grønland har vundet en stor sejr og manifesteret sig overfor omverdenen.

En udlægning, der har været mange delte meninger om.

Herudover bliver en gammel traver taget op. Hammond slår nemlig fast, Naalakkersuisut vil kæmpe for Grønlands ret til at være selvforsynende.

- Uanset hvilken løsning der findes, vil jeg forsikre befolkningen om, at vi alle - du og jeg - fortsat vil kunne få hvalkød i Grønland, lover formanden.

Hun fortæller også om behovet for forsoningskommission og peger på, at kolonitiden kan forklare flere af landets problemer med selvmord, vold og lignende.

- Vi kan se i vore social-statistikker, at noget er galt, og at der må handles. Derfor håber jeg inderligt, at der vil blive støttet om den kommende forsoningskommissions arbejde, lyder det blandt andet  i talen.

Et andet område Formanden kommer ind på er minesektoren. Her slår Aleqa Hammond fast, at helt i tråd med koalitionsaftalen er borgerinddragelse en høj prioritet for Naalakkeruisut.

Et udsagn, der bestemt også må siges at være delte meninger om, men Formanden slår fast, at der ikke er tale om tomme floskler.

Det bliver også nævnt, at Naalakkeruisut har den del af aftalen med London Mining klar, der vedrører royalty. Resten af aftalen er endnu ikke klar til præsentation.

Aleqa Hammond meldte ellers ud, at aftalen skulle laves i de løbet af de første 100 dage. Siden fortalte formanden, at aftalen i realiteten var klar, men her 172 dage efter, er der altså stadig ikke nogen aftale. 

Læs talen i sin helhed under artiklen