Aleqa: Modstand fra egne rækker er et sundhedstegn

Spliden indenfor koalitionen står meget tydeligt efter den seneste anden behandling af finansloven. Aleqa Hammond ser det som et sundhedstegn og slår overraskende fast, at hun helt vil tage alle diskussioner i salen og ikke bag lukkede døre.
11. november 2013 07:11

Atassut foreslår skattestigninger, selvom Naalakkersuisut slet ikke mener, det er nogen gode idé. Siumuts egen gruppe forkaster forslag om salg af boliger, salg af aktier ligesom de også bakker op om GAs forslag om at lade pengene fra bygge og renoveringsfonden arbejde. Et forslag der står i direkte modstrid med formand Aleqa Hammonds egen udmelding.

Udefra set sejler det, men ifølge landets leder er uenigheden et sundhedstegn.

- Fordi der er forskel mellem Naalakkersuisut og Inatsisartut. Fordi vi respekterer, at Inatsisartut har ret til at komme med deres prioriteringer, og sådan skal det være, siger Aleqa Hammond.

Rent håndværksmæssigt virker det lidt mærkeligt, at Naalakkersuisut ikke har stemt tingene af med sit bagland, så man i det mindste kunne sikre støtter fra sig selv, når man fremsætter forslag om noget så vigtigt som en finanslov.

- Bare fordi man er fra samme parti, betyder det ikke, at det hele skal være over ens hele tiden. Det er godt med en god debat, så må vi se hvordan vi bedst muligt finder en god løsning for alle parter.

Normalt bliver politik jo vendt og drejet i grupperne, før det komme i salen. Blandt andet for, at en minister ikke risikerer at stå og præsentere forslag, som der ikke engang er opbakning til i sit eget bagland. Men det har ikke hele tiden været tilfældet for den nuværende koalition

Hvorfor har man ikke lidt mere sammenhæng bare i forhold til, hvad der foregår inden for koalitionen?

- Fordi vi synes, det er godt at tage alle diskussionerne i Inatsisartut. Også fordi vi synes, det er rigtigt godt, at man vender og drejer tingene.

Her kort før finansloven skal 3. behandles og gerne vedtages, lader der altså til stadig at være en række usikkerhedspunkter. Så et spørgsmål skriger på svar fra landets leder.

Hvordan skal vi tro, at vi får en ordentlig og velovervejet finanslov?

-Fordi jeg har stor tiltro til finansudvalget gode arbejde. Og så fordi jeg kan se på de afstemninger, der er, at der indtil videre er en meget stor og bred forståelse også via deres betænkning, så jeg synes, at Inatsisartut handler, sådan som de skal.

Så må tiden vise, hvor vidt Inatsisartut også mener, at Naalakkersuisuts arbejde med finansloven også lever op til Inatsisartut politikernes forventninger.