Aleqa: I morgen sonderer vi terrænet

Dagen i dag har været brugt til at komme sig over en ualmindelig lang valgnat, og der været klappet på skuldrene og råbt hurra hos Siumutterne. I morgen venter realiteternes verden på landets største parti. Der skal kigge på en fremtidig koalition.
Skrevet af Peter Troelsen
13. marts 2013 15:43

 

Dagen i dag har været brugt til at komme sig over en ualmindelig lang valgnat, og der været klappet på skuldrene og råbt hurra hos Siumutterne. I morgen venter realiteternes verden på landets største parti. Der skal kigge på en fremtidig koalition.

Torsdag eftermiddag vil der blive drukket en del kaffe på kontoret hos Siumut i landsstyrebygningen. De fire andre partier i Inatsisartut er inviteret på en kort konsultation, hvor mulighederne for en fremtidig koalition undersøges. Ingen er udelukket, og alle vil blive hørt.

-Jeg er meget glad, beæret og stolt over, at grønlænderne har lagt landets fremtid i vores hænder. Vi har haft et godt valg, men det forpligter over for både borgere og land. På en dag som i dag hylder vi demokratiet, og i morgen starter vi på vores vej mod et samlet land under en ny regering. Det ser vi frem til, og det glæder vi os til, fortæller formanden for Siumut Aleqa Hammond, der kan se frem til en valgperiode som formand for Naalakkersuisut.

Selv om Jens B. Frederiksen inden valget udelukkede et koalitionssamarbejde med Siumut, er Demokraterne, som de andre partier, blevet inviteret på en kop kaffe og en snak om fremtiden torsdag. De første på besøg hos Siumut er Atassut, derefter er der en halv times tid til at lytte til Partii Inuits synspunkter. Så er det Demokraterne, og sidst, men ikke mindst, er det det tidligere regeringsparti IA, der skal have en kop kaffe og en småkage.

-Vi har ikke spor travlt. Vores vælgere, og borgerne i Grønland som helhed, har krav på, at vi gør vores forarbejde ordentligt, så vi kan sikre landet en god fremtid. Vi har nogle hovedpunkter, vi tager med til forhandlingerne. Det er selvsagt royalties, en eventuel forhøjning af maximumgrænsen for uran under udvinding af råstoffer og forbedringer af forholdene for landets fiskere. Desuden har vi stor vægt på at få bekæmpet landets arbejdsløshed, der lige så stille har vokset sig alt for stor i de seneste år, mener Aleqa Hammond.

Ifølge Grønlands valglov har Siumut fem uger til at finde en koalition, der kan regere landet i den kommende valgperiode. Der er flere muligheder. En bred koalition med IA, en smallere koalition med enten Atassuts 2 mandater, de 2 mandater fra Partii Inuit eller Demokraternes 2 mandater. Endeligt kan man også forestille sig en bred koalition, hvor IA og Atassut og/eller Partii Inuit får lov at komme med i en fælles regering med Siumut. I morgen tages de første skridt, og sandsynligheden for, at det går forholdsvist hurtigt, er ret stor.