Aleqa Hammond: Vi gjorde det for befolkningens skyld

Naalakkersuisutformanden svarer nu på hed kritik.
02. august 2013 13:22

Siden april måned er over halvdelen af landets departementschefer - de øverste embedsmænd, der er ministrenes nærmeste rådgivere - blevet udskiftet, og flere topchefer er blevet fyret blandt andet selvstyrets retschef og en af topcheferne på det udenrigspolitiske område.

Efter tre uger med en hed politisk debat uden deltagelse fra medlemmerne af Naalakkersuisut, forklarer formand, Aleqa Hammond, nu selv sit syn på sagen.

Hun afviser, at der er noget odiøst i den store udskiftning af topembedsmændene og forklarer tingenes gang med, at Naalakkersuisut har fokuseret på at gennemføre befolkningens ønsker.

De sidste par uger har der været en hed debat om den massive personaleudskiftning i blandt topembedsmændene i selvstyret. Kan du forklare din version af sagen?

- Vores version af sagen er meget kort. Det er også derfor, vi har skrevet en meget kort pressemeddelse om det. Vi udtaler os fortsat ikke om enkeltpersoner og deres ansættelse i selvstyret. Landets regering skal koncentrere sig om sit politiske virke og ikke om personsager, siger Aleqa Hammond.

På grund af omfanget og alt debatten omkring de såkaldte personsager, er det blevet til en politisk sag nu. Hvad mener du om den kritik, der har været fremført fra blandt andre IA?

- Man kan jo sagtens kalde det en politisk sag, men det er stadigvæk blot personalesager om enkeltpersoner, og det er ikke passende for landets regering at tale om enkelte personer i medierne. Vi skal koncentrere os om samfundets overordnede interesse - om befolkningen - og ikke om enkelte personers interesser, slutter naalakkersuisutformanden.

Så du er uenig i, at den store personaleudskiftning er en politisk sag, der er værd at diskutere?

- Vi sidder i vores embede for at træffe politiske beslutninger, og det gør vi også. Det administrative apparat skal arbejde for sig. De to ting holder vi meget adskilt, og det skal vi allesammen respektere.

Professor Robert Klemmensen forklarede i sidste uge i radioavisen, hvordan en stor udskiftning blandt departementschefer og topembedsmænd kan føre til en ustabilitet og en frygt iblandt embedsmændene. Hvad mener du, om den risiko, der kan være forbundet med udskiftningen af et stort antal topembedsmænd på én gang?

- Jeg mener ikke, at det er noget nyt, at man udskifter personale med tiden. Det sker i alle samfundsdele i hele landet og i andre lande. Vi arbejder efter gode retningslinjer for alle i administrationen. Os politikere træffer de politiske beslutninger, der skal træffes, og vi arbejder derefter. Jeg vil også gerne tilføje, at vi arbejder for, at der skal være gode rammer for vores embedsmænd, uanset hvilket departement de arbejder i, sagde Aleqa Hammond til radioavisen.