Aleqa Hammond (S)

Vandt valget suverænt i 2013 og blev dermed den første kvindelige formand for Naalakkersuisut, indtil hun bad om orlov den 1. oktober 2014 pga. kassekreditsagen. Født i Narsaq, opvokset i Uummannaq. Hun har ikke fuldført nogen uddannelse ud over HF-eksamen, men har læst engelsk på Nunavut Arctic College og Grønlands Universitet. Er 49 år.

Aleqa Hammonds Inatsisartut-karriere begyndte, da hun blev valgt ind i 2005. Her blev hun naalakkersuisoq for familie og justitsanliggender i Hans Enoksens regering. Efter en regeringsrokade i 2007 blev Aleqa Hammond naalakkersuisoq for finans- og udenrigsanliggender. Hun forlod posten godt et år senere pga. uenighed i den førte politik.

I 2009 blev hun formand for Siumut, men den post forlod hun samtidig med, at hun gik på orlov som landsstyreformand.

Vi har foreløbig forgæves efterspurgt Aleqa Hammonds mærkesager, men på sin Facebook-profil skriver hun bl.a. følgende:

  • Eftersom vi er en del af rigsfællesskabet, skal vi interessere os i hinandens fællesskab, selv om vi ønsker selvstændighed. Det skal ikke være en hindring men en mulighed til bedre forhold, som skal gælde begge veje, indtil andet besluttes.
  • Retssikkerheden i Grønland skal forbedres og prioriteres, og det opnår vi ved politisk vilje og målrettethed i Folketinget. Statens ansvar kan få et løft med vores hjælp.
  • For alle de sagsområder, der ifølge selvstyreloven kan overdrages fra Danmark til Grønland, men endnu ikke er blevet det, gælder det for Siumut om dels at sikre, at områderne fastholder en høj standard, og dels at der foretages grundige undersøgelser af, hvad det vil betyde, både økonomisk og praktisk, når disse områder skal hjemtages. 

Se mere på Aleqa Hammonds Facebook side.

Læs Siumuts samlede mål for folketingsarbejdet her.

Se også Aleqa Hammonds valgvideo.

Kommentarer