Aleqa Hammond jagter Naalakkersuisut i husleje-sag

Siumuts formand følger nu op på sagen om de 300.000 skattekroner, som skulle have været brugt til at dække huslejestigningerne i medlemmerne af Naalakkersuisuts egne boliger.
24. november 2009 16:41

Aleqa Hammond undrer sig over, at Naalakkersuisut i løbet af efterårssamlingen ikke har haft tid til at ændre på huslejebestemmelserne i vederlagsloven, så også huslejen i Naalakkersuisuts egne boliger kunne stige. - Hvis Naalakkersuisut virkelig har ment det alvorligt, så har de også sat lovgivningsarbejdet i gang, siger hun.

Tirsdag forklarede formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, at huslejen for Naalakkersuisut kun kan stige gennem vederlagsloven. Den lov har Naalakkersuisut arbejdet på at ændre siden koalitionen konstituerede sig i sommer, men ikke fået ændret endnu. Og at man derfor nu alligevel gennemtrumfer huslejen for medlemmer af Naakkersuisut frivilligt, og så kigger på vederlagsloven og får bestemmelserne i orden senere.

Netop den udmelding jagter Aleqa Hammond med et § 36-spørgsmål. Her spørger hun, hvornår Naalakkersuisut traf denne beslutning, og i hvilket referat beslutningen står skrevet?

- Det, jeg studser over, er, at Naalakkersuisut ikke har kunnet nå at lave om på vederlagsloven, men til gengæld har kunnet nå at lave al mulig anden lovgivning som rammer den almindelige befolkning, siger Aleqa Hammond.

De 300.000 skattekroner var sat af som en ekstra bevilling på forslaget til næste års finanslov, men blev mandag fejet af bordet af Naalakkersuisut, efter at avisen AG og oppositionspartierne havde stillet undrende spørgsmål.

At forhøjelsen af huslejerne ikke ville have ramt Naalakkersuisut på deres egne private pengepunge, er kontroversielt. Ved præsentationen fremstillede Naalakkersuisut nemlig huslejestigningerne som rettet mod forholdsvis velstillede borgere i samfundet.