Aleqa Hammond håber ikke regeringsrokaden vil påvirke Grønlandssager

Stolelegen i den danske regering er nu overstået. Der er kommet nye ministre på flere poster og især den nye udenrigsminister er interessant for Grønland.
Aleqa Hammond
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
03. februar 2014 06:29

Den tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen sad i den varme stol i en måneds tid og nåede kun at snuse til samarbejdsopgaverne.

Formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, frygter rokaden vil forsinke sager som de juridisk faderløse og EU's inuit-undtagelse.

- De fremtidige drøftelser om forbud mod sælskindsimport til EU efter WTO's afgørelse, håber jeg ikke, kommer til at få nogle negative konsekvenser på grund af denne her tid, der er gået, siger Aleqa Hammond. Hun frygter, der er brugt værdifuld tid med ministerskiftet.

Danmark og Grønland har igennem årene diskuteret medlemskabet i FN's Internationale Hvalfangstkommission, IWC. Danmark har tidligere meldt ud, at Rigsfællesskabet må melde sig ud, da Grønland og Danmark ikke er enig med IWC's fastlæggelse af kvoter for store hvaler. Men Grønland mener, at Rigsfællesskabet bør blive i kommissionen.

Da udenrigsministeriet beskæftiger sig med IWC, så håber Aleqa Hammond, at den nye minister vil tage IWC-spørgsmålet op hurtigst muligt.   

- Jeg håber sandelig ikke, at det vil have en konsekvens for vores dialog omkring IWC-spørgsmålet, siger Aleqa Hammond. 

EU's inuit-undtagelse for import af sælskind, WTO og IWC er nogle afgørende sager for Grønlands fremtid, mener hun. Aleqa Hammond håber, det gode samarbejde med Danmark vil blive fastholdt, og hun håber, at regeringen ikke får væsentlige ændringer.

Hun vil gerne mødes med Lidegaard hurtigst muligt, når han ellers kommer i arbejdstøjet.

- Grønlands stemme omkring sælsagen skal være så optimal som muligt. Derfor har jeg tænkt mig, at Grønland, lige så snart den nye minister bliver indsat, skal være et af de første lande han kommer til at møde, sagde Aleqa Hammond.