Aldrig før har der været så få arbejdsløse i Grønland

Antallet af ledige og arbejdssøgende er det laveste nogensinde, viser tal fra Grønlands Statistik. Og der er udsigt til at tendensen fortsætter, mener ekspert.
Flere i arbejde betyder flere penge i landskassen. Arkivfoto.
30. januar 2023 11:52

Der har aldrig før været så få ledige og arbejdssøgende i Grønland.

Det fremgår af nye tal fra Grønlands Statistik.

Fakta om undersøgelserne

Grønlands Statistik undersøger både antallet af ledige og antallet af registrerede arbejdssøgende, og de to undersøgelse kan umiddelbart ikke sammenlignes.

Antallet af ledige vil generelt være lavere end antallet af registrerede arbejdssøgende på grund af på grund af en række af krav, heriblandt kravet om ikke at være beskæftiget i løbet af måneden for at tælle som ledig.

Statistikchef ved Grønlands Statistik, Anders Blaabjerg, mener dog, at der er data nok til at konkludere, at antallet af ledige og arbejdssøgende aldrig har været så lave, siden Grønlands Statistik begyndte opgørelserne i 1989.

Kilde: Grønlands Statistik
 

Og der er ingen tvivl om, at den tendens er til gavn for samfundet, mener Birger Poppel, der er samfundsforsker ved Ilinniarfissuaq på Ilisimatusarfik.

- Den faldende ledighed betyder, at du får flere i arbejde, og flere, der bidrager til den samlede værdiskabelse i samfundet, siger han til KNR.

Med andre ord: Flere i arbejde betyder flere penge i landskassen. 

Antallet af ledige mere end halveret

I 2021 var der kun 3,7 procent ledige.

Det betyder, at ledigheden er mere end halveret på bare 10 år. I 2011 var ledigheden nemlig på 9,4 procent.

Og den samme tendens ser man, når man kigger på antallet af arbejdssøgende i byerne.

For i 1989 var der gennemsnitligt 1.954 arbejdssøgende. I 2022 var tallet faldet til 1.119. 

I de 34 år er der altså sket et fald på 43 procent i antallet af arbejdssøgende. 

 

Foto © : Grønlands Statistik

Graf over antallet af registrerede arbejdssøgende i byerne og bygderne (Foto: Grønlands Statistik).

På grafen ses det, hvordan antallet af arbejdssøgende i både byerne og bygderne er faldet.

Det var først i 2010, at Grønlands Statistik begyndte at føre data over arbejdssøgende i landets bygder.

Selvom antallet af ledige og arbejdssøgende lyder ens, så er det altså ikke helt det samme. Derfor kan man heller ikke sammenligne resultaterne én til én. Alligevel følger statistikkerne ofte hinanden:

- Jeg mener godt, at det kan konkluderes, at ledigheden ikke har været lavere, siden vi begyndte at undersøge den i 1989, siger Anders Blaabjerg, statistikchef ved Grønlands Statistik, til KNR.

Faldet fortsætter

Samfundsforskeren Birger Poppel påpeger, at der i de sidste år har været flere større byggerier i gang, og at det har været med til, at der er flere i arbejde. 

- Den sidste del af perioden siden 1989 har været præget af en stigende anlægsaktivitet som for eksempel de nye lufthavne. Mit bud er, at det også er en væsentlig årsag til, at flere er i arbejde, siger Birger Poppel.

Når lufthavnsbyggeriet er færdigt, betyder det ikke nødvendigvis, at kurven vil vende. For åbningen af en ny lufthavn byder også på nye jobs.

- Vi ser nok stadig en faldende tendens, afrunder samfundsforskeren.