Aldrig er så få teenagere blevet forældre

For hvert år falder antallet af teenagere, der føder et barn. Men der er stadig mange i Grønland.
Med 37,2 fødsler per 1000 piger mellem 15 og 19 år i 2018 lægger Grønland sig lige under gennemsnittet for hele kloden, der var 40 i 2017 ifølge Verdensbanken. (Arkivfoto) Foto © : Simon Uldum
19. februar 2020 05:54

I 2018 blev 68 piger og kvinder mødre før de fyldte 20 år, viser tal fra landslægeembedet.

Det er det laveste antal teenagefødsler siden 1994, hvor tallene i Grønlands Statistik begynder.

Det kan skyldes, at samfundet hastigt er i forandring, forklarer landslæge, Henrik L. Hansen.

- Der er i dag store forventninger til de unge om at uddanne sig og være med til at løse udfordringerne i det grønlandske samfund. Den udvikling passer nogle gange dårligt sammen med, at mange får børn på et meget tidligt tidspunkt i livet, siger han.

Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn

Faldet hænger også i høj grad sammen med, at unge i dag har muligheden for selv at bestemme, om de vil have børn eller ej.

- Det er faktisk de færreste steder, det er sådan. I for eksempel inuitområderne i Canada har kvinderne i praksis slet ikke den samme adgang til reelt selv at bestemme, siger landslægen.

Henrik L. Hansen bemærker dog også, at valgfriheden ikke er helt uproblematisk. Det drejer sig blandt andet om det høje antal aborter i Grønland. I 2018 blev der foretaget flere aborter, end der var fødsler.

Samtidig er der også rigtig mange tilfælde af kønssygdomme, også blandt unge piger i 13-14-årsalderen.

- Den seksuelle sundhed har det ikke godt her i landet, og det er de unge, som rammes af konsekvenserne.

Grønland er langt fra Norden

Men selvom antallet af teenagefødsler er faldet, så ligger det stadig højt. Med 37,2 fødsler per 1000 piger mellem 15 og 19 år i 2018 lægger Grønland sig kun lige under gennemsnittet for hele kloden, der var 40 i 2017 ifølge Verdensbanken.

Grønland kommer i selskab med lande som Rumænien (36), Barbados (34), Pakistan (39) og Rwanda (39).

Der er langt ned til resten af Rigsfælleskabet, hvor Danmark ifølge Danmarks Statistik i 2018 lå på 2,4 teenagefødsler per 1000 piger mellem 15 og 19 år, mens Færøerne lå på 6,6 i 2017 ifølge Færøernes statistik, Hagstova Føroya.

Henrik L. Hansen slår fast, at det sædvanligvis tager lang tid at nå de forandringer, som Grønland faktisk har gennemgået på kort tid.

- I de canadiske inuitområder er udviklingen slet ikke gået så stærkt, siger han.

Høj alder for fødende har også ulemper

I Nunavut var antallet af teenagefødsler omkring to og en halv gange højere (97) end i Grønland i 2018, mens Alaska havde knap halvt så mange (17,4).

Landslægen mener heller ikke, at målet nødvendigvis er, at de førstegangsfødende i Grønland skal være ældre end i dag som i de nordiske lande. Her kæmper man nemlig med nogle andre problemer.

- I Norden er gennemsnitsalderen for fødende meget høj, men det har også medført, at rigtig mange får brug for fertilitetsbehandling for overhovedet at kunne blive gravide. Ældre gravide har også langt flere komplikationer end de noget yngre, siger han.

Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn

Her i landet er det blandt andet Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold, Paarisa, der arbejder med problemstillingerne om de helt unge mødre. 

Landslægen oplyser, at seksuel sundhed kommer til at indgå i det kommende folkesundhedsprogram, Inuuneritta III, der er Naalakkersuisuts samling af målsætninger og strategier for folkesundheden. Inuuneritta III skal gælde fra 2020.