Alcoas CO2-udslip kan komme til at koste millioner

Alcoa kan komme til at koste Grønland 46 millioner kroner i indkøb af CO2 kvoter og - det er ovenikøbet den optimistiske beregning.
15. juni 2009 15:47

Det viser en ny rapport, som konsulentvirksomheden Pricewaterhoursecoopers har udarbejdet for Råstofsdirektoratet. Alcoa smelteren i Maniitsoq kommer nemlig til at fordoble den grønlandske Co2 udledning.

- Alcoa smelteren skal realiseres på fornuftig vis, sådan sagde det nye Landsstyremedlem for råstoffer Ove Karl Berthelsen, da Landsstyret konstituerede sig i sidste uge. Spørgsmålet er altså ikke om aluminiumssmelteren i Maniitsoq skal realiseres, men hvordan? Og imens Landsstyret finder en passende model til det, så viser en ny rapport, hvad forureningen fra Alcoa kommer til at koste.

Og det er ikke småpenge, der skal findes til at betale CO2 kvoter i den allerede hårdt pressede landskasse. For Aluminiumssmelteren kommer til at udlede næsten lige så meget CO2 om året, som hele Grønland allerede gør, og da et ton CO2 lige nu koster 14 euro, så er regningen på lige omkring 46 millioner kroner om året.

Det er dog den optimistiske udregning, for ifølge rapporten vil prisen stige de kommende år og regningen kan derfor let blive helt op til 313 millioner kroner om året - eller endnu højere.

Rapporten kommer parallelt med, at Danmark nu har afvist at arbejde for en særaftale for Grønland i en kommende klimaaftale, som ellers skulle sikre Grønland ret til et højere CO2 udslip for at kunne udvikle industrien. Alligevel fastholdt Landsstyreformand Kuupik Kleist i en udtalelse til Sermitsiaq forleden, at Grønland stadig er interesseret i at deltage i en ny international klimaaftale.

Den 29. juni holder Landsstyreformand Kuupik Kleist og klimaminister Connie Hedegaard møde om klimaetdilemmaet i forbindelse med Grønlandsdialogen i Ilulissat.