Alcoa-indvandring vil få nationalismen til at vokse

En oplagt konsekvens af en massiv indvandring til Grønland, fx i forbindelse med realiseringen af Alcoa-projektet, vil være en fremspirende fremmedfjendshed og dermed også en stærkere nationalistisk bevægelse og løsrivelsestrang. Det mener den danske historiker, Lars Hovbakke Sørensen.
22. november 2011 15:41

- Hvis der kommer mange indvandrere fra Kina, USA eller andre steder fra, vil der sandsynligvis blive en øget grad af nationalisme i Grønland, hvor flere grønlændere vil blive meget opmærksomme på de forskelle, der er på dem og andre mennesker, på kulturforskellene og det særlige ved at være grønlænder, mener historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen.

Han tager afsæt i scenariet med de 2.600 udenlandske arbejdere, som Alcoa kræver at importere, hvis selskabet skal opføre et aluminiumssmelteværk i Maniitsoq.

Og den nationalisme vil ikke kun vende sig mod indvandrerne:

- Det vil selvfølgelig i første omgang blive rettet mod de fremmede, der kommer udefra, men det er også noget, der meget let  på længere sigt kan ske at føre til, at man også bliver mere opmærksom på, hvad forskellen er på at være grønlænder og dansker, og det kan give vind i sejlene til løsrivelsesbevægelsen, mere end man har set i årene forud, forudser Lars Hovbakke Sørensen.

Han bygger sin betragtning på adskillige eksempler fra andre lande:

- Det har vi set i en række europæiske lande, bl.a. i Danmark med den store tilslutning til Dansk Folkeparti ved de seneste mange valg, i takt med at der er kommet flere og flere indvandrere til landet. Men man kan også tage et lignende eksempel fra Island, som jo havde en amerikansk tilstedeværelse på Keflavik-basen under hele den kolde krig, og hvor man som reaktion blandt mange islændinge fik en stærk anti-amerikansk følelse, og der blev stor tilslutning til kommunistpartiet.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er en voksende nationalisme uundgåelig, i fald indvandringen sker. Men i hvilken grad, den vil udfolde sig, er vi dog selv i stand til at påvirke  - og ansvaret for det ligger først og fremmest hos politikerne, mener han:

- Hvis man får løst alle de sociale problemer eller får gjort noget alvorligt ved dem, så vil nationalismen formentlig blive mindre. Det er klart, at hvis mange grønlændere føler, at de har nogle problemer, som de mener burdes løses, inden man begynder at integrere nogle udlændinge, så vil der være større tilknytning til nationalistiske tanker, siger Lars Hovbakke Sørensen.

En anden vigtig faktor, han påpeger, er oplysning af befolkningen:

- Det, der er vigtigt, er, at hele befolkningen bliver opmærksom på, at man også får noget positivt ud af, at der kommer folk udefra, at der også er en økonomisk gevinst ved det for Grønland - og det er jo især politikerne, der har ansvaret for at udbrede kendskabet til det. Det er helt klart noget, der også kunne lægge en dæmper på den nationalisme, man ellers kunne forudse ville opstå.