Alcoa foretrækker partnerskabmodel i aluminiumsprojektet

Beslutningen om, hvorvidt Grønland skal være medejer af Alcoa-projektet ved Maniitsoq, vil stå uklart for Landstinget frem til foråret 2010, men Alcoa har trods uklarheden allerede meldt ud at de helst ser en partnerskabsmodel.
Skrevet af Oline I. Olsen
16. juli 2009 10:43

Alcoa foretrækker et medejerskab fra Grønland på op mod 50 procent.

-Alcoa har udtrykt en klar interesse i, at det bliver en partnerskabsmodel, det ligger de sådan set ikke skjul på. De mener, at der er fordele for Grønland og Alcoa ved en partnerskabsmodel, det siger direktør i Greenland Development Flemming Drechsel til Radioavisen.

I går kom det frem for verdenspressen, at Grønland har udskudt sin beslutning om ejerskab i Alcoaprojektet ved Maniitsoq. Det skete på grund af forsinkelser i feltundersøgelser, som skal bruges til at beregne ricisi i ejerskabsforhold. Men det bremser ikke Alcoa i at melde ud, at de helst ser et partnerskabsmodel, hvor de ejer 50 procent af den kommende smelter, og den udmelding kender Greenland Development godt.

-De foretrækker, at Grønland tager et sted mellem 10- 50 procent ejerskab i projektet, og hvis man tager mindre end 50 procent i ejerskab, så vil det betyde, at der skal en tredje part med ind i ejerskabet, siger Flemming Drechsel.

Greenland Development er igang med at undersøge, hvordan ejerskabet kan se ud for Alcoa-projektet. Hvis Grønland ikke er interesseret i at eje de sidste 50 procent af aluminiumssmelteren, så skal der en tredje partner til.

- Vi har været i kontakt med andre parter, som kan være interesseret, men vi kan ikke nævne navne endnu, siger Flemming Drechsel til Reuters.

Men Greenland Development anbefaler ikke landstinget til at træffe beslutninger lige nu.

- Vi har fra Greenland Developments side ikke anbefalet Landsstyret på nuværende tidspunkt at træffe nogen som helst beslutning, eller for den sags skyld at det ene er bedre end det andet, for der ikke er grundlag. Vi er nød til at have analyserne færdige, siger Flemming Drechsel.