Alcoa får flere tilhængere

Tilhængere af aluminiumssmelteværk har stiftet en forening i Maniitsoq.
11. februar 2011 12:10

Tilhængere af et aluminiumssmelteværk har stiftet en ny forening i Maniitsoq.

Foreninen "Aatsitsivik soqutigaarput" blev stifte for to dage siden. Formanden, Aqqalu Skifte, håber, udviklingen i Maniitsoq med et smelteværk vil vende i en positiv retning:

Inatsisartut har endnu ikke besluttet, om der skal etableres et aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq.

Under Inatsisartuts sidste efterårssamling fremlagde medlem af Naalakkersuuisut for råstoffer, Ove Karl Bethelsen, fremlagte den strategiske miljøvurdering af et mulig smelteværk.

Dengang sagde han, sandsynligheden for, at et smelteværk bliver til virkelighed er 50 procent. På den ene side er en økonomisk udvikling ønskelig, men på den anden side er der er natur- og miljømæssige hensyn at tage, ligesom kuturarven skal sikres.

Netop i Maniitsoq fylder et muligt aluminiumssemelter meget i debatten.

I midten af januar stiftede modstandere af smelteværket deres forening "Against Aluminum Smelter in Greenland".

Foreningen har til formål at beskytte natur og kulturarven.

Nu får de modspil fra den nye forening.

- Smelten vil skabe udvikling i Maniitsoq, der vil komme flere fritidsmuligheder, flere arbejdspladser og dermed større omsætning. Vi håber også på at de folk, der er flyttet fra Maniitsoq vil få lyst til at flytte tilbage, siger formanden for "Aatsitsivik soqutigaarput" Aqqalu Skifte til KNR.

Han kigger tilbage på de senere år, hvor arbejdspladser er forsvundet da Polaroil og KNIs hovedkontor flyttede til Sisimiut.

Aqqalu Skifte fortæller også at den nye forening har fået god tilslutning.