Alaskas hovedstad er hjem for flest inuit

Anchorage er nu blevet den største inuit-by i Alaska, viser nye statistikker.
08. august 2011 10:51

Det vil nok overraske mange, at Anchorage i Alaska nu er den største Inupiat og Yup’ik-by i staten. Det skyldes, at livet i de to store Inupiat-bygder, Kotzebue og Barrow, og i den store Yup’ik by, Bethel, har ændret sig meget og flere og flere især unge søger til storbyer som for eksempel Anchorage. Her er der bedre jobs, bedre uddannelser og flere moderne udfordringer i det hele taget.

I alt er der omkring 27,000 Yup’ik i Alaska. De er den største gruppe af oprindelige folk i staten. De fleste af dem bor langs Beringstrædets kyster, men nu er en femtedel flyttet til Anchorage. Inupiat, som er den næststørste gruppe af oprindelige folk i staten, bor nord for Unalakleet og langs det arktiske hav og ligesom Yup’ik flytter de også.  De nye statistikker viser, at der findes lidt under 21.000 Inupiat, hvoraf en femtedel nu bor i Anchorage.

Det er i øvrigt første gang, at statistikkerne skelner mellem de to grupper. Ved den sidste folketælling i 2000 blev de to grupper talt sammen og blev kaldt for eskimoer, et ord der endnu bruges i USA.

Inupiat og Yup’ik udgør til sammen næsten dobbelt så mange som de forskellige indianergrupper i staten.

Og de nye tal betyder at et gammel mundheld nu er sandt. For i folkemunde har man længe kaldt Anchorage for statens største landsby for oprindelige folk, og det bekræfter de nye statistikker altså nu.