Klimaændringer bliver dyrt for bygder i Alaska

Klima ændringerne kan komme til at koste mange, mange millioner kroner i Alaskas Inupiaq byer og bygder.
Foto © : Declan Feeney / Flickr
31. juli 2018 13:16

Delstatsregeingen i Alaska og den centrale regering i Washington vil i den næste tid forhandle om hvem, der skal betale for flytninger af bygder. 

Klimaforandring i Alaska betyder at bygder og byer der ligger langs kysten er udsat for strand erosion… stranden bliver simpelthen vasket væk, så vandet kan nå op til husene.

I Inupiaq byen, Utqiagvik, tidligere Barrow, er der således blevet bygget et to-tre meters højt bolværk langs hele kystlinjen for at gardere sig mod at Chukchi havet oversvømmer byen.

Bagved er der lagt store sten, som det har været nødvendigt at få fragtet op sydfra.

Utqiagviks formand, Forrest Olemann, forklarer til KNR at der allerede var blevet ødelagt flere huse i byen, inden bolværket blev bygget, og at 12 andre bygder og byer er i fare på grund af stærk blæst og havet.

Det bliver nødvendigt, siger Olemann, at flytte disse bygder ... nogle steder måske kun 200-300 hundrede meter op til et lokalt højdepunkt, men andre steder skal hele bygden flyttes til et nyt sted.

Det store problem er hvem der skal betale for disse flytninger? Det kan koste op til en milliard kroner at flytte en hel bygd og bygge den op et andet sted. 

Er det den amerikanske central regering i Washington eller de lokale regeringer, der skal betale? 

Det vil der blive forhandlet om i den næste tid, alt mens klimaforandringen vasker kysten væk.

Ja, klimaforandring kan koste mange penge.