Quinhagak får nyt kulturcenter

Et nyt helt specielt kulturcenter åbnede i midten af august i den lille Yup’ik bygd, Quinhagak i det sydvestlige Alaska. Marianne Stenbæk fortæller.
Foto © : Dr._Colleen_Morgan / Flickr
22. august 2018 15:58

Det nye kultur center viser flere tusinde genstande som er fundet i et område kaldet Nunalleq… der betyder "Den gamle bygd"…lige ved Quinhagak.

Historisk ville Yup’ik folk helst ikke have at de genstande der var blevet begravet, blev taget op igen. Så derfor har de ca. 60.000 genstande ligget i jorden siden 1500-tallet.

Men nu har klimaforandringerne afdækket dem, fordi store dele af stranden og kirkegården ved bygden er blevet skyllet væk, så de nedgravede ting er kommet til syne.

Og det er en fantastik samling af historiske genstande! Sælfangst redskaber, amuletter, en smuk kæde udskåret af hvalrostand, små figurer og vævede græsreb, blandt mange andre ting

I alt er der altså fundet omkring 60.000 genstande.

Det er de ældste og bedst bevarede Yup’ik genstande der findes.

Warren Jones, bygdeformanden, udtaler til Anchorage Daily News, at det næsten føles som om at deres forfædre havde gemt disse mange genstande, for at vise dem til senere generationer.

Udgravningen har taget over otte år og er et samarbejde mellem Aberdeen universitet i Skotland og Alaska;

Og udgravningen og det nye kulturcenter tiltrækker allerede nu masser af turister.

Det har betydet nye indtægts muligheder for bygdens 700 indbyggere og, som Jones siger… samtidig forøget vor kulturelle stolthed.