Aktivister slipper med mindre bøder

20 Greenpeace-aktivister slipper med langt mindre bøder, men kunne ikke ustraffet bryde den såkaldte sikkerhedszone og klatre ombord på riggen Leiv Eiriksson under sommerens aktioner. Det har Retten i Grønland i dag slået fast til både myndighederne og miljøorganisationens umiddelbare tilfredshed.
Skrevet af Mads Fisker
23. september 2011 15:50

Retten i Grønland har nu givet sit ord for, at landets love gælder i internationalt farvand, sålænge der er tale om overtrædelser inden for de såkaldte sikkerhedszoner omkring borerigge.

- Vi er rigtig godt tilfredse med, at retten er enige med os i, at der er jurisdiktion i sikkerhedszonen, siger politiassesor Helle Olesen fra Politimesterembedet.

Til gengæld var domstolen langtfra enig i rimeligheden af den bøde på 20.000 kroner, som hver enkelt Greenpeace-aktivist i sommer fik i hånden sammen med en udvisning af landet.

Bøden blev i dag fastsat til 4.000 kroner for de 18 aktivister, der klatrede ombord på riggen Leiv Eiriksson med et krav om at få de siden hen offentliggjorte beredskabsplaner udleveret.

De to sidste aktivister, der opholdte sig i en kapsel under riggen i fire døgn, kan endda nøjes med at betale 1.500 kroner for husfredskrænkelse. Retten mente nemlig ikke, at de kan kendes skyldige i at bryde sikkerhedszonen, da den først blev oprettet, efter aktivisterne havde hægtet sig fast på Cairn Energys borerig.

- Vi er glade for nu at have fået en dommers syn på sagen. Og vores umiddelbare vurdering af, at bøderne var uforholdsmæssigt store er nu blevet understøttet, siger klimamedarbejder hos Greenpeace, Jon Burgwald, der understreger, at han endnu ikke har haft lejlighed til at læse afgørelsen.

Hos Politimesteren i Grønland overvejer man at anke selve bødestørrelsen, oplyser politiassesor Helle Olesen.