Aki-Matilda: Forhandlingerne begyndte allerede før valget

Siumut har været til det første møde med Mette Frederiksen efter valget. Det giver gode forhåbninger, men forhandlingerne begyndte reelt længe før, at valget blev udskrevet. Det fortæller Aki-Matilda Høegh-Dam.
Foto © : Paalu Møller
09. juni 2019 16:39

Det nyvalgte folketingsmedlem for Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam, ser gode muligheder for at komme gunstigt ud af de aktuelle forhandlinger med Mette Frederiksen (S).

Som det eneste parti før valget meldte Siumut nemlig klart ud, at de støttede Socialdemokratiet og Mette Frederiksen.

- Vi har netop meldt klart ud, fordi vi allerede begyndte forhandlingerne længe inden, at valget blev udskrevet. Jeg har derfor større forhåbninger om, at alt det, vi har forhandlet om i længere tid, kan blive til realiteter, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen tror på tæt samarbejde med Mette Frederiksen

Til mødet, som hun betegner som et opstartsmøde, diskuterede de bl.a. ligeløn i politiet, Sisak og IWC (International Whaling Commission red.). Hun vil dog ikke gå dybere ind i forhandlingerne af hensyn til processen.

- Det er vigtigt at pointere, at i et opstartsmøde i forbindelse med forhandlinger, er det kotume, at man ikke bare siger alt ud i det åbne. Først vil man sikre sig, at ens ønsker kan blive til virkelighed inden, at man begynder at forklare til alle andre, hvordan det kommer til at ske.

Fortsat stor uenighed om minister for arktis

Aki-Matilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz Larsen fra IA har allerede meldt ud, at de vil samarbejde i Folketinget for at få mest muligt gennemført til gavn for Grønland. En ting adskiller dog fortsat de to partier.

Det er IA ønske om en minister med ansvar for arktisk. Et ønske, som Aaja Chemnitz Larsen havde med til Mette Frederiksen ved hendes møde med måske kommende statsminister lørdag.

- Det er en af de ting, der splitter os mest ad. Jeg kan overhoved ikke forstå ideen om at skulle have en arktisk minister. Så vidt jeg kan se, kommer det bare til skade vores demokrati og vores samarbejde mellem Naalakkersuisut og den danske stat endnu mere, siger hun.