Air Iceland havari: Ingen klar konklusion endnu

Fredag den 4. marts havarerede et Air Iceland fly i lufthavnen i Nuuk. Nu er havarikommissionens foreløbige rapport klar.
Skrevet af Naimah Hussain
30. maj 2011 09:32

I rapporten er der dog ingen klare konklusioner omkring årsagen til uheldet, selvom det umiddelbart efter uheldet var fremme, at der var tale om et svigt på landingsstellet.

Den foreløbige rapport fra Havarikommissionen fortæller dog, at flyet landede i dårligt vejr med meget vind. Flyet landede, ifølge den ene sorte boks, med en krængning på over 11 grader. Det højre hjul ramte altså landingsbanen først, og landingsstellet knækkede. Derefter kurrede flyet henad betonen, og flyet fortsatte ud af landingsbanen mellem klipperne.

Kun ét andet fly var landet tidligere på dagen i Nuuk lufthavn, men Air Icelands direktør, Arni Gunnarsson vurderede efter uheldet, at vejret ikke var afgørende for, at flyet havarerede.

I rapporten fremgår det, at flyets to piloter var orienteret om vejrforholdene. Ligesom det også fremgår, at flyet efterfølgende havde fået omfattende skader.

Dash-8 flyet, der kom fra Reykjavik i Island, havde 31 passagerer og 3 besætningsmedlemmer ombord. Ingen kom alvorligt til skade, men 12 ud af de 31 passagerer modtog efterfølgende hjælp til at bearbejde oplevelsen.

Havarikommissionens endelig rapport er ikke afsluttet, i det undersøgelserne stadig pågår.