Air Greenlands kunder skal betale ny CO2-afgift

Den kinesiske regering har givet landets luftfartsselskaber ordre til ikke at betale den CO2-afgift, som EU ved årsskiftet indførte på flyrejser til, fra og mellem lufthavne i EU. Herhjemme er branchen også imod afgiften, men accepterer og sender regningen videre.
Skrevet af Jette Andersen
07. februar 2012 13:28

Regeringen i Beijing siger, at afgiften er i strid med internationale luftfartsregler. Kina slutter sig dermed til en række andre store lande som USA, Indien og Rusland, der også hver især går imod den nye afgift, der er en del af det europæiske kvotesystem for at modvirke klimaforandringer.

Hos Air Greenland er man heller ikke begejstret for afgiften, men har alligevel indført den. Ifølge kommerciel direktør, Christian Keldsen, har stort set alle luftfartsselskaber, der ligger uden for EU, men flyver til Europa, protesteret over afgiften.

- Vi er underlagt det her, når vi flyver ind til EU. Men hvis Grønland kommer med deres egen ordning, så ligger vi pludselig og betaler dobbelt. Det skævvrider konkurrencen, for nogle selskaber vil have høje omkostninger på det her end andre selskaber. Så det er et forholdsvist uretfærdigt system, som ikke gør noget godt for konkurrencesituationen ind og ud af EU, siger Christian Keldsen, der frygter, at prisen samtidig bliver høj.

- Vi kommer til at mangle over 15 mio. kroner over de kommende 8 år, bare på det her projekt. Det er penge, vi skal ud og finde, fordi vi ikke har fået alle de kvoter, vi skal have, siger den kommercielle direktør. 

Og det bliver ganske givet forbrugerne, der skal betale regningen. Ifølge Christian Keldsen kan man endnu ikke sige, hvor meget ekstra en kunde skal betale, men et forsigtigt gæt lyder på 20-30 kroner oveni billetprisen.

- Der er modvilje hos alle selskaber. Der er ikke nogen, der er imponeret over det her. Men det er jo lovgivning, så det er indført, så det er vi pålagt, og det er også indført hos os, siger Christian Keldsen.

Og tilbage til Kina. En talsmand for klimakommissær Connie Hedegaard siger, at der vanker bøder eller i yderste konsekvens, forbud mod at benytte europæiske lufthavne, hvis Kina ikke betaler afgiften.

Talsmanden tilføjer dog, at man endnu ikke har set en skriftlig udmelding fra Kina, og at EU kan slække på sine krav over for andre lande, der selv gør noget for at begrænse deres udledning.