Air Greenland vil have lang kontrakt

Air Greenland vil fortsat meget gerne være en del af det redningsberedskab, der nu vil blive taget op til overvejelse. Selskabet mener at have lært en lektie af Air Iceland-sagen, og Selvstyret må kvittere med en langvarig kontrakt, hvis nye helikoptere skal købes ind.
Skrevet af Mads Fisker
08. februar 2011 16:56

Flere og flere krydstogtskibe sejler i hjemlige farvande, og Air Greenlands to S61-helikoptere letter næste år for sidste gang. Blandt andet derfor skal en arbejdsgruppe inden sommerferien komme med anbefalinger til, hvordan fremtidens eftersøgnings- og redningsberedskab skal sikres.

Air Greenland vil fortsat meget gerne være en del af det beredskab - ja, faktisk ser selskabet sig som ganske uundværlige.

- Hvis et SAR-beredskab skal dække hele Grønland, må det indbefatte en eller anden form for samarbejde med os, siger direktør Michael Binzer.

Selskabet har da også allerede tilbudt Selvstyret at indkøbe nye redningshelikoptere som erstatning for de pensionsmodne S61ere, der i dag har hjemme i Ilulissat og Narsarsuaq. Men forudsætningen er en lang kontrakt, understreger direktøren.

- Hvis vi skal have råd til at indkøbe to store, nye helikoptere, er der behov for langsigtede kontrakter, siger Michael Binzer.

Set fra hans stol er det ikke realistisk at oprette et dedikeret beredskab med helikoptere, der ikke, som det er tilfældet i dag, samtidig skal flyve med passagerer.

Han mener og ønsker uanset, at beredskabet sagtens kan styrkes eksempelvis med mere udrykningsklart mandskab flere steder i landet. Men hvor god dækningen skal være, er altså det, som nu skal afklares.

- Det kommer fuldstændig an på, hvad man kommer frem til i den her arbejdsgruppe. Vi har bare sagt fra Air Greenlands side, at vi er villige til at gå ind og hjælpe Selvstyret med den opgave og indkøbe det fornødne materiel. Forudsat altså, at man kan udarbejde en lang kontrakt, siger Michael Binzer.

Og når det kommer til at sikre sig denne kontrakt, er Air Greenland blevet klog af skade så at sige, efter Air Iceland for nylig sikrede sig en omdiskuteret indkøbsaftale med Selvstyret.

- Vi har lært så meget, at det gælder godt nok om at være skarp, når man forhandler. Også selv om det er med ens ejer, siger Michael Binzer.

Udover at det naturligvis handler om at sikre sig nye kontrakter og dermed indtjening, erkender direktøren, at selskabets udtalte interesse i redningsberedskabet også handler om image.

- Det er helt åbenlyst, at det er os, der bliver udsat for kritik, hvis beredskabet svigter. Hvis en sømand drukner, eller et krydstogtskib går ned. Fordi det er os, der har en flyvning i området. Og derfor har vi selvfølgelig interesse i, at der er et dækkende beredskab i hele landet, siger Michael Binzer.