Air Greenland køber nyt atlantfly for trecifret millionbeløb

Et nyt fly skal erstatte Air Greenlands nuværende atlantfly, som er fra 1998.
Administrerende direktør i Air Greenland Jacob Nitter Sørensen og bestyrelesformand Bodil Marie Damgaard
Det aldrende atlantfly Norsaq skal sendes på pension i slutningen af næste år. På billedet: Administrerende direktør i Air Greenland Jacob Nitter Sørensen og bestyrelesnæstformand Bodil Marie Damgaard. Foto © : Air Greenland
Skrevet af Jens Betak
17. januar 2020 11:35

Det aldrende atlantfly, Norsaq, skal sendes på pension i slutningen af næste år. Og derfor har Air Greenland skrevet under på en aftale med den franske flyproducent Airbus om at købe et nyt atlantfly.

Det bliver flytypen Airbus A330-800 neo, der i slutningen af 2021 skal erstatte Air Greenlands nuværende atlantfly med navnet Norsaq, som trænger til at blive udskiftet.

Det fortæller Jacob Nitter Sørensen, der er administrerende direktør i Air Greenland.

LÆS OGSÅ Air Greenland regner ikke med udenrigsflyvning fra Kangerlussuaq

- Timingen er rigtig, fordi vores nuværende fly, Norsaq, er ved at nå til et punkt, hvor det skal udskiftes. I starten af 2022 er Norsaq ved at være udtjent, og derfor er timingen helt perfekt med levering af et nyt i fjerde kvartal 2021, siger Jacob Nitter Sørensen.

Største invesering i selskabets historie

Air Greenlands nye Airbus A330-800neo
  • 305 passagerer.
  • Rækkevidde på 8150 nm (nautical miles) - 15.000 kilometer.
  • 15 procent lavere udslip per passager i forhold til Norsaq.
  • 14 procent lavere brændstofforbrug og CO2-udledning end Norsaq.

Kilde: Air Greenland.

Købet af det nye atlantfly er den største investering i Air Greenlands historie.

Air Greenland betaler en del af prisen, men resten er flyselskabet nødt til at låne.

Ifølge selskabet betaler Air Greenland selv mellem 15 og 30 procent, mens selskabet skal låne penge til at betale resten af beløbet. Listeprisen på flyet er 1,7 milliarder kroner, men det er ikke, hvad Air Greenland har betalt. I stedet fortæller flyselskabet, at man har betalt et "trecifret millionbeløb", men den nærmere købspris er fortrolig.

- Flyet skal finansieret på vanlig vis. Det vil sige, at nogle af pengene betaler vi selv, og nogle af pengene går vi ud på lånemarkedet og finder. Der er forskellige muligheder for finansiering inden for banklån, leasing-selskaber og andre finansieringsmuligheder, siger Jacob Nitter Sørensen.

Ifølge Air Greenland er selskabet det blot tredje flyselskab, der køber flytypen, og det har ifølge Air Greenland været med til at presse prisen ned.

Flyver til Danmark

I første omgang er det planen, at flyet skal starte med at flyve på den eksisterende rute mellem Kangerlussuaq og København.

Men i 2023 ventes de nye atlantlufthavne at stå klar, og herefter kommer flyet til at flyve ruterne Nuuk-København og Ilulissat-København.