Ahmed Akkari forfærdet over terrorangreb

- Desværre formåede jeg ikke at gøre en ordentlig forskel. Og det er jeg meget ked af.
Krudttønden kort efter terrorhandlingen Foto © : Benno Hansen/Flickr
Skrevet af Laura Aggernæs
16. februar 2015 13:30

Sådan lyder ordene i dag fra den tidligere, danske imam Ahmed Akkari, der er blevet interviewet af den norske avis Bergens Tidende efter terrorangrebet i København.

Ahmed Akkari, der i dag bor i Narsaq, var i sin tid med til at bringe Muhammed-tegningerne på dagsordenen i flere mellemøstlige lande.

En handling, som han efterfølgende har undskyldt offentligt for i en bog, han har skrevet.

- Vi gjorde det for at bære brænde til bålet. Vi ønskede at se Danmark brænde, fortalte han Bergens Tidende sidste år.

Men da han skiftede retning og skrev en bog for blandt andet at undskylde for, hvad han havde gjort, endte det med, at han i stedet blev udstødt af muslimer og modtog dødstrusler.

 

Ytringsfriheden er ramt i Skandinavien
Nu er han er bange for, at de reaktioner han fik, da han tog afstand fra sine tidligere handlinger, skræmmer andre fra at sige, hvad de mener, fortæller han til avisen.

- Jeg tror, mange har set, hvor farlig det kan være. Det er vældig trist at se i Skandinavien, hvor man hylder individets frihed, at mennesker som er flygtet fra krig og undertrykkelse ikke kan ytre sig frit.

- Det var derfor, jeg skrev bogen for at støtte enhvers ret til at ytre sig uden at frygte hverken religiøse eller politiske kræfter. Det håber jeg også, muslimer kan få mulighed for i fremtiden, siger han til avisen.

 

Læg tydelig afstand
Det formodede terrorangreb i København har kostet tre mennesker livet - heriblandt den formodede gerningsmand, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som politiet mener muligvis har været inspireret af terrorangrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris i januar måned.

Viser det sig, at angrebet er inspireret af et forsvar for islam og islamisme, må muslimer reagere og lægge tydelig afstand.

- De må sige klart og tydeligt, at de forkaster sådanne handlinger, at respekten for menneskeliv skal holdes højt, og at de er ligeglade med, hvem som tegner eller trykker hvad, fordi de respekterer deres rettigheder, siger Akkari til avisen.

Det skal nævnes, at flere muslimske organisationer i Danmark på nuværende tidspunkt har taget afstand til angrebet, der fandt sted i weekenden.