Agathe Fontain: Hjerneskadede efter et alkoholforbrug skal ikke bo på alderdomshjemmene

Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit foreslog i går under Inatsisartut mødet, at Naalakkersuisut skal pålægges at udarbejde en målrettet indsatsplan, der skal redegøre for, hvordan samfundet som helhed skal håndtere den stigende gruppe af borgere, der har fået hjerneskade som følge af et for stort alkohol forbrug.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
03. oktober 2013 10:31

Men Naalakkersuisoq for Sundhed, Steen Lynge siger til radioavisen, at Naalakkersuisut på nuværende tidspunkt ikke har planer om, at gøre en indsats, før man ved, hvor mange alkoholskadede der er i Grønland.

Agathe Fontain begrunder sit forslag med, at personer, der har en alkoholskade i hjernen, som regel bliver placeret på alderdomshjemmene eller plejehjemmene, hvor de er meget ressourcerkrævende og gør andre raske beboere utrygge.

- Det er ikke på sin plads, at man blander de sunde ældre og alkoholskadede på et alderdomshjem eller på et plejehjem. Fordi de alkoholskadede opfører sig truende og forstyrrende blandt de ældre, siger Agathe Fontain.

At de alkoholskadede kan være alt for stor en mundfuld for ansatte og beboere på alderdomshjemmene, er lederen i Utoqqaat Illuat i Nuuk, Rosa Marie Elsner, enig i.

- Vi bruger rigtigt, rigtigt mange ressourcer, fordi folk, som er alkoholskadede, har en meget uhæmmet adfærd, og det betyder, at de kan gøre mange mennesker på aldomshjemmet vrede og på den måde forringer deres livskvalitet, siger Rosa Marie Elsner.

Både Rosa Marie Elsner og Agathe Fontain mener, at hvis man skal hjælpe de hjerneskadede efter et alt for stort alkohol forbrug, så må myndighederne sørger for en bofælleskabsordning.

- Den mulighed vi har i dag er at anbringe alkoholskadede i et alderdoms -og plejehjem. Men jeg synes at man i fremtiden, for dem der har brug for hjælp måske kan bo i et bofælleskab sammen.

Den tanke deler Agathe Fontain.

- Vi bliver altså nydt til at tage hensyn til hvordan vi behandler de alkohol skadede og almindelige ældre der bor i et alderdomshjem. Hvem er det der skal bo der og hvem der ikke skal? Skal vi sætte de ældre der har demens og de hjerneskadede sammen? Det synes jeg ikke. Derfor må kommunerne og Selvstyret sætte sig sammen og finde en løsning.

Siger Inatsisartut medlem for Inuit Ataqatigiit, Agathe Fontain.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Steen Lynge siger i sit svar til Agathe Fontain, at Naalakkersuisut er af den opfattelse, at der skal laves en samlet plan for at sikre ældre en så god tilværelse som muligt i alderdommen, hvor ældre med alvorlige følger af alkoholmisbrug vil indgå som en af flere målgrupper, derfor indstiller Steen Lynge at forslaget skal forkastes.