Afviser teori om fyring

Tidligere medlemmer af Finansudvalget Naaja Nathanielsen, Aqqaluaq B. Egede fra IA og Niels Thomsen fra Demokraterne siger til KNR, at de selv bad om at forlade deres post i Finansudvalget. Men oppositionen mener, udskiftningen lugter langt væk af fyring.
02. marts 2011 10:51

Oppositionen i Inatsisartut mener, at koalitionen har fyret tidligere formand for Finansudvalget Naaja Nathanielsen, Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit og Niels Thomsen er blevet bedt om at forlade deres post i det magtfulde udvalg.

Finansudvalget har på det seneste rettet hård kritik mod Naalakkersuisuts aftale med skibskøb i Royal Arctic Line og den omdiskuterede Air Iceland aftale.

Men der har ikke været tale om fyring, påstår hovedpersonerne. Både direkte og indirekte udmeldinger fra dem selv og deres politiske kolleger, giver dog indtryk af, at det ikke er den fulde forklaring.

- Hvis jeg skal kunne se mig selv i spejlet, så har jeg fundet det nødvendigt at trække mig tilbage, siger tidligere næstformand i Finansudvalget Niels Thomsen uden at uddybe sin udtalelse.

Det var også en meget kortfattet tidligere formand, KNR mødte i korridorerne i Inatsisartut.

- Jeg har ikke længere lyst til at være medlem af finansudvalget, siger Naaja Nathanielsen, der dog ikke kom med en dybere forklaring.

Aqqaluaq B. Egede afviser også teorien om fyring.

Men en af oppositionens medlemmer i Finansudvalget har en klar teori.

- Jeg kan levende forestille mig, at koalitionspartierne har truet med at afbryde samarbejdet, hvis bestemte personer ikke blev fjernet fra Finansudvalget, siger Per Berthelsen fra Siumut til KNR.

Olga P. Berthelsen fra IA er fra og med igår ny formand for Finansudvalget, mens Anda Uldum fra Demokraterne overtager næstformandsposten. Juliane Henningsen fra IA afløser Aqqaluaq B. Egede som menigt medlem.