Tukuma Arctica er RAL´s nyeste containerskib. RAL forventer, at skibet for første gang ankommer til Nuuk 17. april.Foto: Royal Arctic Line

Aftale på plads om forbud mod tung bunkerolie i Arktis

Efter fire dages hårde forhandlinger er landene i FN´s søfartsorganisation IMO nu enige om, hvordan et forbud mod den forurenende tunge bunkerolie skal se ud.

Departementschef i Departement for Natur og Miljø, Mette Skarregaard Pedersen, oplyser til KNR, at forbuddet mod at sejle på tung bunkerolie samt at transportere olien til sejlads, bliver forbudt fra juli 2024.

Vigtig undtagelse hjælper RAL

Der er dog en enkelt vigtig undtagelse. Forbuddet træder først i kraft i juli 2029 for skibe, der opfylder IMO´s Polarkode. Den kræver blandt andet, at skibe har dobbeltskrog for at undgå oliespild. Det betyder, at Royal Arctic Line først bliver berørt af forbuddet i 2029, da alle deres skibe, som sejler på HFO, opfylder Polarkoden.

Og undtagelsen gør aftalen fornuftig, mener departementschefen.

- Vi er glade for aftalen, fordi den både beskytter miljøet og tager hensyn til konsekvenserne for grønlandske virksomheder, siger hun.

RAL kan leve med 2029

Direktøren i Royal Arctic Line, Verner Hammeken, er tilfreds med tidsrammen om at forbuddet træder i kraft for RAL i 2029.

Det er nemlig det årstal, som Verner Hammeken og Danske Rederier er blevet enige om vil være spiseligt.

Håbet har på den anden side været, at forbuddet først blev en realitet i 2040. Til den tid har RAL nemlig betalt investeringerne ud på de nye skibe, der er indkøbt de senere år.

Aftalen skal vedtages i IMO på et møde til oktober.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt